Događanja

16.
studenoga 2019.
Subota u 19:00 sati
Mala dvorana

12. MEĐUNARODNI FESTIVAL HELIGONKI

Subota U 19:00
Mala dvorana
Organizator: Društvo Goranin Zagreb
50 kn
Ulaznice
50,00 kn
Heligonka je vrlo malo poznati instrument i jedan od posebnih glazbenih izričaja Gorskog kotara. Naziva se još dijatonička harmonika ili frajtonerica i neizostavni  je dio kulturnog identiteta i nasljeđa koje se stoljećima prenosi naraštajima, kao dio tradicije, kao dio svakodnevice goranskog čovjeka. Pritiskom na jedno dugme, kod upuhavanja mijeha, ona daje jedan ton, a kod ispuhavanja mijeha, pritiskom na to isto dugme, daje drugi ton. U Hrvatskoj se ne uči sviranje heligonke u glazbenim školama već se umijeće sviranja desetljećima prenosi s koljena na koljeno, s očeva na sinove, s djedova na unuke.
 
Društvo „Goranin“ u Zagrebu djeluje još od 1932. godine, a jedan od temeljnih ciljeva ovog zavičajnog društva je očuvanje lokalnih običaja, jezika i kulture Gorskog kotara te davanje doprinosa očuvanju i popularizaciji heligonki i heligonkaša kao goranskog, hrvatskog, ali i europskog kulturnog nasljeđa.
 
Goranin je festival pokrenuo još 2007. godine i od tada je, u prethodnih jedanaest priredbi, sudjelovalo oko tristotinjak izvođača iz pet europskih zemalja: Hrvatske, Italije, Slovačke, Slovenije i Švicarske, a 2017. godine i SAD.