Događanja

24.
siječnja 2019.
Četvrtak u 20:00 sati
Mala dvorana

ALEKSANDAR GALIN:
SIRENA I VIKTORIJA, komedija

Četvrtak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Teatar Rugantino
70 kn
Ulaznice
70,00 kn
Tekst: Aleksandar Galin
Prijevod: Dubravka Ostojić
Redatelj: Filip Grinvald
Glumci: Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić i Mladen Vasary
Scenografija: Dinka Jeričević
Kostimografija: Mirjana Zagorec
Dizajn zvuka: Damir Rončević
Izbor glazbe: Filip Grinvald, Dubravka Ostojić
Fotografija: Ivan Buvinić
Produkcija: Teatar Rugantino u suradnji s kazalištem KNAP i KD Lisinski
 
Aleksandar Galin je uz Ljudmilu Petruševsku i Ljudmilu Razumovsku predstavnik i najznačajnija figura onog dramskog prosedea suvremene ruske drame koji se bavi promjenom svijeta i sudbinom čovjeka u situaciji ne samo materijalne bijede, već, možda i važnije i bolnije, moralnog sloma, čiji smo nemoćni svjedoci u tzv. procesu tranzicije, koji nikako da prođe. U tom smislu, Galin, naš suvremenik u svakom pogledu, našim se kazališnim stvarateljima nudi kao naš domaći autor, a teme, likovi i situacije – našoj su kazališnoj publici bliski i prepoznatljivi.
Ali Galin ne gleda i ne razumijeva svijet s gorčinom i bijesom – njegovi su komadi uvijek komedije. U temeljima tih komedija je njegova plemenitost, koja u svakodnevnom i trivijalnom otkriva ljudsku suštinu svih naših nedoumica i svih naših nemoći.
 
I komedija „Sirena i Viktorija“, dosada neizvođena u Hrvatskoj, raskošna je komedija. Urnebesna komedija zabune, prije svega.
Novopečena bogatašica, naizgled pobjednica tranzicijskog maratona, za svoju profesoricu engleskog, inače tipičnu žrtvu društvene tranzicije, naručuje Pastuha koji za novac “ispunjava sve seksualne fantazije“, ali u alkoholnoj izmaglici bira pogrešan broj i umjesto seksualnog predatora u stan im stiže – vremešni astronom, koji urušavanje idealistički ustrojenog svijeta preživljava radeći po kućama kao stilist-kinolog... Niz komičnih nesporazuma odigrava se između troje junaka Galinove komedije, koja nas, smijehom razoružane, suočava s vjerojatno najvažnijim htijenjem ljudske vrste: da volimo i da budemo voljeni.
 
Predstava je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.
Cijena ulaznice za umirovljenike, studente, učenike i grupe (20 osoba i više) iznosi 50 kuna, za škole 40 kuna.