Događanja

15.
lipnja 2019.
Subota u 21:00 sati
Muzej za umjetnost i obrt

AUGSBURGER DOMSINGKNABEN
VEČERI NA GRIČU
NA SLUŽBENOME PUTU!

Subota U 21:00
Muzej za umjetnost i obrt
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
100 kn
Ulaznice
100,00 kn
Musica Sacra
Augsburger Domsingknaben
Reihnard Kammler, umjetnički voditelj i dirigent
 
Program:
Johannes Mangon: Salve Regina
Ludwig Senfl: Quis dabit oculis
Giovanni Pierluigi da Palestrina: Kyrie, Sanctus i Benedictus iz Missa Tu es Petrus
Gregorio Allegri: Miserere mei, Deus
Johann Sebastian Bach: Singet dem Herrn ein neues Lied, BWV 225
William Byrd: Miserere mei, Deus iz zbirke Cantiones Sacrae II (1591.)
Pierre de la Rue: Kyrie, Sanctus i Benedictus iz Missa pro defunctis
Orlando di Lasso: Tui sunt coeli, iz zbirke Magnum Opus Musicum (1604.)
Giovanni Pierluigi da Palestrina: Jubilate Deo

Augsburger Domsingknaben (Katedralni dječji zbor iz Augsburga) pod vodstvom dirigenta i utemeljitelja Reihnarda Kammlera jedan je od najglasovitijih dječačkih zborova! Osim posvećenosti izvedbi sakralne (liturgijske) glazbe u augsburškoj katedrali, zbor se uspješno kreće i u profesionalnim međunarodnim glazbenim vodama. Surađivao je s glazbenim velikanima kao što su sir Colin Davis, Fabio Luisi, Jeffrey Tate, Thomas Hengelbrock, Mstislav Rostropovich, sir Neville Marriner, Kent Nagano, Mariss Jansons, Daniel Harding, Manfred Honeck, Bernard Haitink i Valerij Gergijev. Komorni sastav zbora sa svojim dječacima-solistima redovito nastupa na uglednim glazbenim festivalima: Schwetzinger Festspiele, Europäische Festwochen Passau i Baltic Sea Festival Stockholm, kao i u glasovitim opernim kućama: Bayerische Staatsoper München, Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf i Opéra national du Rhin Strasbourg. Sudjeluje u produkcijama i koncertnim projektima Bavarskoga radija u Philharmonie am Gasteig, Prinzregententheater i Herkulessal u Münchner Residenz. Zbor je održao turneje po Europi, Japanu, Kanadi, Ekvadoru, Južnoj Africi i gostovao u Sjedinjenim Američkim Državama te u Kini. Pjevao je pred predsjednikom Republike Njemačke Joachimom Gauckom kao i pred papom Benediktom XVI. u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu. Izvedbe zbora zabilježene su na snimkama za neke od najvećih diskografskih kuća: Harmonia mundi, EMI, Ars musici i Deutsche Grammophon. Snimku Mahlerove Treće simfonije izvedene sa Simfonijskim orkestrom Bavarskoga radija pod ravnanjem Bernarda Haitinka BBC Music Magazin proglasio je Snimkom godine. Vrhunsku izvedbu zbora Bachovih korala zabilježio je Deutsche Grammophon u sklopu Bach 333, projekta objave najvećeg i najcjelovitijeg kompleta nosača zvuka posvećenih djelima Johanna Sebastiana Bacha u povodu 333. obljetnice njegova rođenja.

Reinhard Kammler studirao je na Visokoj školi za glazbu u Münchenu. Još u vrijeme studija, 1976., utemeljio je Augsburger Domsingknaben, oživljujući tako tradiciju dječačkog zborskog pjevanja u augsburškoj katedrali koja seže u 15. stoljeće. Djelovao je kao katedralni orguljaš, a potom je imenovan katedralnim kapelnikom. Osim što njeguje standardni repertoar musica sacra, Kammler sa svojim zborom Augsburger Domsingknaben gostuje u domovini i inozemstvu, ostvaruje sjajne suradnje s glasovitim dirigentima i nakladničkim kućama. Kammler je redovito član ocjenjivačkih sudova različitih glazbenih natjecanja. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad sa Zborom, među njima Papinske srebrne medalje, Državnog križa za zasluge (Bundesverdienstkreuz), Bayerischer Poetentaler i nagrade za kulturna postignuća Bavarske narodne zaklade. Član je Reda Svetoga Groba u Jeruzalemu.

Jednokratnim plaćanjem gotovinom ostvaruje se 10 % popusta. Na 20 % popusta imaju pravo osobe s invaliditetom i njihova pratnja; učenici, studenti, umirovljenici, pretplatnici ciklusa Lisinski subotom te skupni posjeti (više od 15 osoba). Prodaja ulaznica na blagajnama Lisinskog, blagajni Muzeja za umjetnost i obrt te na www.lisinski.hr.