Događanja

24.
veljače 2018.
Subota u 20:00 sati
Velika dvorana

DIVANHANA, sevdah atrakcija

Subota U 20:00
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
100 kn
130 kn
160 kn
200 kn
Ulaznice
100,00 kn
130,00 kn
160,00 kn
200,00 kn
Moderna sevdalinka u najboljem izdanju
 
Divanhana izvodi tradicionalnu glazbu u novim aranžmanima koji su nastali utjecajem jazza, popa i klasične glazbe 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i predstavljanje ne samo urbane tradicionalne glazbe Bosne i Hercegovine nego i tradicionalne glazbe zemalja Balkana, posebno sevdalinke.
 
Bend je početkom 2009. godine osnovala skupina studenata na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.
 
Cjelokupni kreativni rad iz 2015. godine objedinjen je simboličnim nazivom Zukva:
„Crpeći inspiraciju upravo iz zukve, autohtone vrste kisele jabuke koja raste isključivo u Bosni i Hercegovini, kao svojevrsnog simbola jakog korijena povijesne i kulturne baštine naše zemlje, nastavljamo putovanje zemljama Balkana, skupljajući u svoj ranac, notu po notu, bogatu muzičku baštinu naših naroda, kao sitne plodove jabuke. Na svom krivudavom putu, kao stablu zukve, susrećući ozarena lica ljudi različitih tradicija i kulturnih običaja, 'kalemismo' svoj muzički izražaj njihovom bisernom unikatnošću, bruseći ga u oblik koji je sada tu pred vama.”
 
Album Zukva za države bivše Jugoslavije objavio je beogradski Multimedia Music, a ARC Music iz Velike Britanije album objavljuje za cijeli svijet.
 
Članovi: Naida Čatić (pjevačica), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas-gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke).