Događanja

03.
studenoga 2018.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

FILHARMONIJA NACIJA
IVO POGORELIĆ, glasovir

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
150 kn
190 kn
230 kn
Ulaznice
150,00 kn
190,00 kn
230,00 kn
 
Ivo Pogorelić, glasovir
Justus Frantz, dirigent
 
Program:
S. Rahmanjinov: Drugi koncert za klavir i orkestar c-molu, op.18
P. I. Čajkovski: Šesta simfonija u h-molu, op.74, Patetična

Rahmanjinovljev Drugi koncert za klavir jedno je od najpopularnijih djela klavirskoga koncertnog repertoara, no samo ga najbolji mogu svirati.

Ovaj je koncert uzdignuo velikoga skladatelja i vratio ga na scenu poslije fijaska koji je izazvao podsmijeh glazbene kritike nakon premijere njegove Prve simfonije 1897. godine, a posvećen je Nikolaiu Dahlu, liječniku koji je redovitim hipnoterapijama i psihoterapijama pomogao skladatelju da povrati samopouzdanje i pobijedi tešku depresiju.

Zbog neopisivog doživljaja oduševljenja koje izaziva u slušatelju i impresivnih glazbenih rješenja, smatra se da je Drugi koncert za klavir skladan upravo u stanju hipnoze. Mračan i dramatičan, brzo je stekao svjetsku slavu i skladatelju osigurao mjesto u vječnosti.

Često je rabljen u popularnoj kulturi, kao glazba u popularnim serijama ili prepoznatljiv  motiv koji je nadahnuo pjesme "Full Moon and Empty Arms", "I Think of You" i "Ever and Forever" Franka Sinatre, kao i pjesmu "Space Dementia" grupe Muse.

Izvest će ga jedan od najboljih – Ivo Pogorelić, pijanist kojeg uistinu nije potrebno predstavljati: legendarni virtuoz koji iz sezone u sezonu do zadnjeg sjedala ispunjava dvoranu Lisinski i najpoznatije svjetske koncertne dvorane.

Posljednja je koju je Čajkovski u životu dovršio, no to nikako nije razlog njezinoj "Patetičnosti". Dao joj je naziv "Strastvena simfonija", što se s ruskog na francuski kasnije pogrešno prevelo, zbog čega je ovo remek-djelo dobilo melankoličan atribut.

Kritičari su djelo opisali kao njegovo oproštajno pismo, prepoznavši to u motivu iz posljednjega stavka, navodnom aluzijom na ortodoksni rekvijem. Samoubojstvo, navodno potaknuto depresijom zbog prisilno latentnih homoseksualnih sklonosti.

"Neka nagađaju sami!“, napisao je veliki skladatelj svome nećaku, osvrnuvši se na programski karakter djela i ostavljajući svijetu u nasljeđe veliku dozu mističnosti koja se krije iza velikog remek-djela.

Filharmonija nacija (Philharmonie der Nationen) orkestar je koji okuplja vrhunske i iznimno darovite glazbenike različitih nacija. Francuzi, Izraelci, Kinezi, Rusi Sirijci, Slovenci, Srbi i Ukrajinci – svi oni progovaraju zajedničkim jezikom – glazbom. Orkestar njeguje svjetsku baštinu klasične glazbe koju je Europa – napose Njemačka – ostavila čovječanstvu i koju tijekom svojih svjetskih izvedbi stavlja u službu zvučnoga simbola humanizma u izgradnji mira. Orkestar je izveo više od 1300 koncerata diljem svijeta, pod budnim okom osnivača i dirigenta Justusa Frantza, sjajnog glazbenog komunikatora. Njegova odanost glazbi i entuzijazam učinili su ga istinskim veleposlanikom baštine klasične glazbe središnje Europe. Neprestano je u potrazi za novim, nekonvencionalnim konceptima privlačenja publike klasičnoj glazbi. Nadilazi stroge konvencije i omogućava publici da otkrije glazbu na nov i nepristran način. Njegov Finca festival Frantz & Friends na Gran Canariji godinama je uključen u insider's tips u svijetu glazbe na svjetskoj razini. Svake godine okuplja priznate glazbenike i dirigente, kao i članove Filharmonije nacija, na zajedničko muziciranje u neformalnom okruženju.

Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom. 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a i MUO-a, dosadašnje pretplatnike ciklusa Lisinski subotom, zaposlenike Splitske banke, INA-e, Croatia osiguranja i skupne posjete (više od 10 ulaznica). Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju!