Događanja

11.
lipnja 2019.
Utorak u 21:00 sati
Muzej za umjetnost i obrt

GIANLUCA LITTERA
VEČERI NA GRIČU
NA SLUŽBENOME PUTU!

Utorak U 21:00
Muzej za umjetnost i obrt
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
100 kn
Ulaznice
100,00 kn
Generalni pokrovitelj „Večeri na Griču - Na službenome putu“ je INA – Industrija nafte, d.d.
 
Armonica a bocca ili Mali div puhača
 
GIANLUCA LITTERA & DOUBLE BREATH JAZZ QUARTET
Gianluca Littera, usna harmonika
Fabio Gorlier, glasovir
Stefano Profeta, kontrabas
Mattia Barbieri, bubnjevi
Koncert je ostvaren u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu.
 
Program:
Eric Satie: Gnossiene
Gianluca Littera: Non R.I.C.
Gabriel Fauré: Pavana
Pat Metheny: Better days ahead
Bill Evans: One for Helen
Gianluca Littera: Aguas
Eugenio Toussaint: Pinot noir
Giovanni Capurro / Eduardo di Capua: Sirius
Giovanni Capurro / Eduardo di Capua: O sole mio
Gianluca Littera: El tiempo que no vuelve

Double breath? Usna harmonika jedini je instrument koji za stvaranje zvuka treba čovjekovo disanje, udah i izdah: dišemo stvarajući glazbu i dišemo kroz glazbu. Double breath sintetizira ovo dvoje i predstavlja čaroban susret zvukova, izražava suosjećanje i timski duh glazbenika koji muziciraju.

„Neki su instrumenti zaslužili priznanje i svoje mjesto u povijesti specifičnih glazbenih žanrova zahvaljujući predanosti velikih glazbenika. Jedan od njih bio je Toots Thielemans, koji je u svojoj pedesetogodišnjoj međunarodnoj karijeri ishodio priznanje usnoj harmonici u području jazza. Zahvaljujući Thielemansu otkrio sam i počeo svirati usnu harmoniku“, riječi su istaknutog glazbenika Gianluce Littere. Nakon formalnog glazbenog obrazovanja potpuno se posvećuje izvođenju na usnoj harmonici i postaje jedan od malobrojnih solista u svijetu koji izvodi klasičnu i jazz glazbu na ovom instrumentu. Redovito gostuje na važnim međunarodnim glazbenim događanjima, u suradnji s brojnim vrhunskim svjetskim komornim i simfonijskim orkestrima: Kremerata Baltica i Gidon Kremer, Orkestar Santa Ceccilia, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Orquesta Sinfónica de Bilbao, Litavski nacionalni orkestar, Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo i dr. Surađivao je i s Oscarom nagrađenim skladateljem Enniom Morriconeom. U svijetu jazza, surađivao je s umjetnicima visokog „kalibra“, kao što su Ute Lemper, Hector Infanzon, Eugenio Toussaint Trio, Ivan Lins...

Sa Stefanom Profetom, Fabiom Gorlierom i Mattiom Barbierijem čini Double Breath Jazz Quartet s kojim je održao brojne europske i svjetske turneje i gostovao na brojnim festivalima. Usna harmonika Gianluce i Stefanov kontrabas dolaze ususret jedno drugome i kao da ih njihova različitost zabavlja: oštrina zvuka usne harmonike, malenost instrumenta i velika mobilnost u suprotnosti s dubokim zvukom i velikim dimenzijama kontrabasa koji kao da simboliziraju dva daleka svijeta. Njih su dvojica savršeno usklađeni sa zvukom glasovira za kojim je Fabio s ritmom bubnjeva pod palicama Mattie. Double breath pomiruje različite žanrove glazbe, od skladbi Fauréa i glazbe koja je po ukusu Armenca Alana Hovhanessa pa do tanga i latino glazbe. Double breath odiše nostalgijom, ali i energijom prepunom boja s prizvukom Mediterana.

 

Jednokratnim plaćanjem gotovinom ostvaruje se 10 % popusta. Na 20 % popusta imaju pravo osobe s invaliditetom i njihova pratnja; učenici, studenti, umirovljenici, pretplatnici ciklusa Lisinski subotom te skupni posjeti (više od 15 osoba). Prodaja ulaznica na blagajnama Lisinskog, blagajni Muzeja za umjetnost i obrt te na www.lisinski.hr.