Događanja

29.
svibnja 2019.
Srijeda u 20:00 sati
Velika dvorana

HRVATSKI PLETER

Srijeda U 20:00
Velika dvorana
Organizator: Udruga Ponos domovine
30 kn
50 kn
Ulaznice
30,00 kn
50,00 kn
Prvi glazbeni festival "Hrvatski pleter" održan je 29. svibnja 1995. godine u sportskoj dvorani OŠ "Ljubo Babić" Jastrebarsko, a voditeljski par bili su Jadranka Kosor i Zvonko Varošanec. Potom su u Jastrebarskom održana još 4 festivala, a 2000. godine domaćin je bio Karlovac i dvorana OS RH "Petar Zrinski". Uslijedila je desetogodišnja pauza da bi od 2010. do 2012. godine festival ponovno bio organiziran u Karlovcu. Na festivalu su nastupili brojni glazbenici, a u počecima su izvedene i trajno zabilježene mnoge skladbe nastale na prvim crtama bojišnica tijekom Domovinskog rata.
 
Skladba koja je zasigurno obilježila festivalski put je Croatio iz duše te ljubim koju je 1997. godine u Jastrebarskom izveo Tomislav Bralić s klapom Bibinje. Uz njegovanje domoljubnih stihova, tradicionalnih glazbenih zvukova, promicanje tekovina Domovinskog rata te vojnih i policijskih postrojbi koje su nas uspjele obraniti od agresora, festival ima i humanitarnu notu. Tako će ove godine jednoj braniteljskoj obitelji iz Zagreba biti uručena financijska pomoć.
 
S vremenom je festival izgubio natjecateljski karakter i postao je revijalnog tipa jer je stručnom ocjenjivačkom sudu bilo vrlo teško rangirati skladbe posvećene domovini, vojsci, obitelji ili svemu onome što krasi patriotizam, nacionalni ponos i osjećaj.
 
SudjelujuEmina Arapović, Darko Domijan, Dario Došlić, Boris Ćiro Gašparac, Max Hozić, Dino Jelusić, klapa Kampanel,  Tihomir Kožina, Vladimir Mikler, Barbara  Othman, Ivica Pepelko, fra Miro Petrac,  Danijela Pintarić, Podvinčani i klapa Purga, Pero  Rogan, Rajko Suhodolčan, Mirko Švenda, dječji zbor Zagrebački anđeli, dječji zbor Zagrepčanke i dečki,