Događanja

09.
lipnja 2019.
Nedjelja u 21:00 sati
Muzej za umjetnost i obrt

JALTA, JALTA
VEČERI NA GRIČU
NA SLUŽBENOME PUTU!

Nedjelja U 21:00
Muzej za umjetnost i obrt
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
100 kn
Ulaznice
100,00 kn
Generalni pokrovitelj „Večeri na Griču - Na službenome putu“ je INA – Industrija nafte, d.d.
 
M. Grgić i A. Kabiljo
JALTA, JALTA
Adaptacija Leonora Surian, režija Mojca Horvat

Leonora Surian, sopran (Nina Filipovna)
Stefano Surian, tenor (Stenly, engleski sobar)
Giorgio Surian ml., tenor (Lary, američki sobar)
Giorgio Surian, bas-bariton (Griša, ruski sobar)
Igor Vlajnić, glasovir (Samuel, pijanist)

Nacionalni prvak Opere i svjetski proslavljeni bas-bariton Giorgio Surian, slavu je stjecao na najvećim pozornicima svijeta, kao što su milanska Scala, Metropolitan, Staatsoper u Beču, Arena u Veroni, Opera National u Parizu, Royal Opera House u Londonu, El Liceu u Barceloni, kazalište Boljšoj u Moskvi, Teatro Real u Madridu, Festival u Salzburgu. Pjevao je pod glazbenim vodstvom najvećih dirigenata (Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Lovro von Matačić, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Placido Domingo i dr.), te surađivao s vrhunskim redateljima (Franco Zeffirelli, Ugo De Ana, Luca Ronconi, Werner Herzog, Chris Kraus, William Friedkin, Andrei Konchalovsky) i s najvećim opernim zvijezdama. Snimio je petnaest nosača zvuka za velike diskografske kuće te deset video opera. Nedavno je napisao i svoj književni prvijenac, roman za djecu i mlade Knjiguljica, koji otkriva njegovu sposobnost dobrodušnošću i ljubavlju prema plemenitom „zaraziti“ one kojima se obraća. Tako je ljubavlju prema glazbi „zarazio“ i svoju djecu! Nakon više od 160 basovskih i bas-baritonskih različitih uloga zapjevao je ulogu Griše, ruskoga sobara u adaptaciji glasovitog mjuzikla Jalta, Jalta Milana Grgića i Alfija Kabilja, koju je za četiri glumca i glasovirsku pratnju učinila njegova vlastita kći, dramska i glazbena umjetnica, Leonora Surian. U izvedbi su im se pridružila i dvojica Giorgiovih sinova, Leonorina braća, Giorgio ml. i Stefan, ostvarivši tako jedinstveni projekt kakvog još nije bilo na hrvatskoj sceni!

Libreto Milana Grgića naslanja se na povijesni susret Roosevelta, Churchilla i Staljina 1945. u Jalti, gdje su odlučili prekrojiti kartu svijeta. U pozadini povijesnih događanja, scenska bitka i prava podjela zbiva se između njihovih sobara Griše, Larryja i Stanleyja, a sve kulminira pokušajem podjele Zelene livade, „najljepšeg komadića zemaljske kugle“, odnosno „ženčuk dragulja“, gdje „nema rata, nema zla“. Tri zaraćena sobara miri i vezuje, u želji za očuvanjem tog idiličnog kutka, njihova domaćica Nina Filipovna. Jalta, Jalta je praizvedena 28. prosinca 1971. godine, a do danas šarm glazbe Alfija Kabilja koja, gotovo operno, razvija dramaturšku nit – nitko nije uspio nadmašiti. Svojom dražešću, jednostavnošću i prirodnošću, kao i optimizmom i ljepotom songova, uz malo rekvizita, gotovo bez scenografije, ali čudesnom i neiscrpnom energijom, u režiji Mojce Horvat, obitelj Surian uspijeva osvojiti publiku i učiniti je sastavnim i neophodnim dijelom predstave.

Jednokratnim plaćanjem gotovinom ostvaruje se 10 % popusta. Na 20 % popusta imaju pravo osobe s invaliditetom i njihova pratnja; učenici, studenti, umirovljenici, pretplatnici ciklusa Lisinski subotom te skupni posjeti (više od 15 osoba). Prodaja ulaznica na blagajnama Lisinskog, blagajni Muzeja za umjetnost i obrt te na www.lisinski.hr.