Događanja

14.
svibnja 2020.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

KANCONIJER – ZBOR I SO HRT-A:
POLARIS

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: HRT
40 kn
60 kn
Ulaznice
40,00 kn
60,00 kn
Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Jazz orkestar HRT-a 
Tomislav Fačini, dirigent
Stefan Milenković, violina
 
Program:
Thomas Adès: Polaris, voyage for orchestra
Edgard Varèse: Ecuatorial, za bas, muški zbor i ansambl
Sofia Gubaidulina: Koncert za simfonijski i jazz orkestar
Arvo Pärt: Fratres, za violinu i orkestar
Arvo Pärt: Stabat Mater, za zbor i orkestar
 
„Ekstravagantno lijepa i sadržajna”, jedan je od opisa skladbe Polaris, koju je britanski skladatelj Thomas Adès tako naslovio prema Sjevernoj zvijezdi, zbog čije se blizine Sjevernom polu čini kao da se ostale zvijezde oko nje okreću. Zato je i podnaslov skladbe, praizvedene 2011. u Miamiju, Putovanje za orkestar. Gotovo osam desetljeća prije, francusko-američki skladatelj i pionir elektroničke glazbe Edgard Varèse, nadahnuo se tekstom iz drevne knjige Popol Vuh naroda Quiché s područja Srednje Amerike. Dramatično i živopisno djelo, koje i tekstom u izvedbi muškog zbora, sugerira „elementaran, grub intenzitet”, rabi španjolski prijevod nastao nakon dolaska europskih osvajača.
Dojmljiv spoj duhovnosti i drame značajka je i mnogih ostvarenja Sofije Gubaiduline. Njezin Koncert za simfonijski i jazz orkestar, nastao 1976., primjer je spoja elemenata funka, jazza, klasike, razrađene orkestracije i stihova ruskog  pjesnika Afanasija Feta.
Simfoničarima se u izvedbi pridružuju kolege iz Jazz orkestra HRT-a! Nakon pronalaženja vlastitoga tonalitetnog jezika nazvanog tintinabulacija, Arvo Pärt napisao je mnoga djela kojima je glavno obilježje minimalistička uporaba triju tonova trozvuka - „poput zvona”. Instrumentalnu verziju toga izričaja, u skladbi Fratres, predstavit će nam kao solist proslavljeni Stefan Milenković. Vokalnu, u uglazbljenju Stabat Mater, čut ćemo dakako u izvedbi Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a na čelu s Tomislavom Fačinijem.
 
Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.
Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.