Događanja

14.
lipnja 2019.
Petak u 19:30 sati
Velika dvorana

LATICA ANIĆ
LOVRE MARUŠIĆ
VEČERI NA GRIČU
NA SLUŽBENOME PUTU!

Petak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
100 kn
Ulaznice
100,00 kn
Laureati
Latica Anić, violončelo
Lovre Marušić, glasovir
Zagrebačka filharmonija
Veton Marevci, dirigent
 
Program:
Ludwig van Beethoven: Uvertira Koriolan, op. 62
Edward Elgar: Koncert za violončelo i orkestar u e-molu, op. 85.
Petar Iljič Čajkovski: Koncert za glasovir i orkestar br. 1 u b-molu, op. 23

Snažan pečat ovogodišnjem festivalskom izdanju daju mlade umjetničke snage, laureati brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja: violončelistica Latica Anić, pijanist Lovre Marušić te sve istaknutiji dirigent Veton Marevci. Oni će u zvuk zaodjenuti djela trojice skladateljskih velikana: Beethovena, Elgara i Čajkovskoga. Nakon Beethovenove uvertire nadahnute tragičnim likom legendarnog rimskog junaka Koriolana, Latica će se uhvatiti u koštac s jednim od najpoznatijih djela napisanih za njezin instrument, veličanstvenim Koncertom za violončelo i orkestar u e-molu, op. 85 Edwarda Elgara. Slijedi Lovrina interpretacija jednog od najpopularnijih glasovirskih koncerata uopće, onog Prvog u b-molu, op. 23 P. I. Čajkovskoga. Njihove izvedbe pratit će iskusna i mladima uvijek naklonjena Zagrebačka filharmonija pod budnim okom i sigurnom dirigentskom palicom mladog Vetona.

Vrsna mlada violončelistica Latica Anić diplomirala je u Zagrebu 2016. u klasi Valtera Dešpalja kod kojeg je pohađala i seminare u Lihtenštajnu kao stipendistica zaklade Musik und Jugend. Godinu dana provela je na Muzičkoj akademiji u Karlsruheu u razredu Lászla Fenyöa u okviru programa Erasmus, te se usavršavala kod Raphaela Merlina i Michela Straussa na Conservatoire à rayonnement régional de Boulogne-Billancourt u Parizu. Pohađala je majstorske tečajeve uglednih svjetskih violončelista i pedagoga. Pobjednica je državnih i međunarodnih natjecanja, od kojih se ističu prve nagrade na Međunarodnom violončelističkom natjecanju u Liezenu (Austrija) te na trećem Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu. Godine 2015. osvojila je Nagradu grada Samobora za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja na 12. Međunarodnom natjecanju Ferdo Livadić, a 2017. pobijedila je na 50. Tribini Darko Lukić. Članica je Ansambla Esperanza, dobitnika prestižne njemačke diskografske nagrade Opus Klassik za 2018. godinu. Ostvarila je brojne suradnje s domaćim i inozemnim komornim i simfonijskim orkestrima. Recitale je održala u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Portugalu, Makedoniji, Lihtenštajnu i Švicarskoj.

Višestruko nagrađivani pijanist Lovre Marušić glasovir počinje učiti u Osnovnoj glazbenoj školi Lovro pl. Matačić u Omišu kod Rozarije Samodol. Na poziv ugledne ruske pijanistice i pedagoginje Natalije Troull, 2006. odlazi u Moskvu, na Središnju glazbenu školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski, koju 2011. uspješno završava. Na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je u razredu Ljubomira Gašparovića. Poslijediplomski studij nastavio je na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru kod Grigoryja Gruzmana. Od primljenih nagrada na međunarodnim pijanističkim natjecanjima ističu se: druga i posebna nagrada za najbolju izvedbu Skrjabinove etide na natjecanju slavenskih skladatelja Stanisław Moniuszko (2009.) u Parizu, a zatim slijedi niz prvih nagrada na Natjecanju Aleksandar Skrjabin (2011.) u Parizu, na Natjecanju New Stars (2016.) u Manchesteru, na Natjecanju World Piano Teachers Association u Londonu (2017.), na 20. natjecanju Santa Cecilia u Portu (2018., te na IMF u Parizu (2018.). Osvojio je niz istaknutih nagrada i na domaćim glazbenim natjecanjima. Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu; član je Fondacije Vladimir Spivakov. Asistent je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Dobitnik nagrade Zagrebačke filharmonije Mladi glazbenik godine za 2018., talentirani dirigent Veton Marevci studirao je orkestralno dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Uroša Lajovica. Usavršavao se na seminarima Colina Mattersa i Aluna Francisa. Početkom 2015. prvi put ravna Zagrebačkom filharmonijom s kojom nastavlja suradnju kao asistent dirigenta: priprema programe za gostujuće dirigente, ravna izvedbama Orffove Carmine Burane te humanitarnim koncertom Korak u život s 2Cellos. Simfonijskim orkestrom HRT-a prvi put ravna na Samoborskim glazbenim večerima 2018., a osim što je povremeno asistent dirigenta, s orkestrom je snimio Papandopulov Koncert za saksofon i orkestar te Obradovićev Bird concerto za njihov nosač zvuka u izdanju Croatia Records. Diplomsku godinu proveo je asistirajući u HNK Zagreb u pripremi izvedbe Wagnerova Ukletog Holandeza, te ondje stječe diplomu dirigirajući Puccinijevom La Bohème. Suradnja s nacionalnom kazališnom kućom nastavlja se i u 2019. na Mozartovoj Čarobnoj fruli. Surađuje i s drugim domaćim i inozemnim ansamblima dok je Karlovačkom komornom orkestru umjetnički voditelj. Posebnu sklonost gaji prema zborskom dirigiranju i surađuje s Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić i Zborom HRT-a.

Zagrebačka filharmonija je orkestar s gotovo 150-godišnjom tradicijom vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj. Promicatelj je glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni ambasador Hrvatske u svijetu. Zaštitni je znak grada u kojem djeluje, glazbena institucija koja utjelovljuje urbanu sliku Zagreba kao srednjoeuropskog središta glazbe, umjetnosti i kulture, u kojemu je daleke 1871. počela profesionalna orkestralna aktivnost. Godine 1920. orkestar je dobio naziv koji i danas nosi. Cijelo je vrijeme u hrvatsku prijestolnicu donosio najbolju klasičnu glazbu, a njegovu povijest pisali su prvorazredni šefovi-dirigenti: Friedrich Zaun, Milan Horvat, Lovro von Matačić, Mladen Bašić, Pavle Dešpalj, Kazushi Ono, Pavel Kogan, Alexander Rahbari i Vjekoslav Šutej. Mnogi proslavljeni dirigenti i solisti surađivali su sa Zagrebačkom filharmonijom. Zagrebačka filharmonija nastupala je u gotovo svim zemljama Europe, u Rusiji, SAD-u, Meksiku, Japanu, Omanu, Kini i Argentini. U veljači 2016. orkestar je nastupio i na najprestižnijoj američkoj glazbenoj adresi, njujorškom Carnegie Hallu. Tri godine zaredom Zagrebačka filharmonija na poziv održava svečane koncerte na novogodišnje jutro u Salzburgu. Redovito sudjeluje na Dubrovačkim ljetnim igrama i Muzičkom biennalu Zagreb. Od 2011. godine intenzivirala se suradnja s maestrom Dmitrijem Kitajenkom, jednim od najvećih dirigenata današnjice, i ta suradnja traje sve do danas. Zagrebačku filharmoniju krasi bogata diskografija u nakladi cijenjenih hrvatskih i svjetskih diskografskih kuća (Virgin Classics, Deutsche Grammophon, Naxos, Oehms Classics, Parma Recordings) od kojih su mnoga ovjenčana nagradama. Orkestru je dodijeljena i Nagrada grada Zagreba kao visoko javno priznanje za izvanredne zasluge u promicanju glazbe i kulture. Pod vodstvom šefa-dirigenta Davida Danzmayra i umjetničkog savjetnika, maestra Dmitrija Kitajenka, Zagrebačka filharmonija nastavlja uspješnu koncertnu djelatnost.

Jednokratnim plaćanjem gotovinom ostvaruje se 10 % popusta. Na 20 % popusta imaju pravo osobe s invaliditetom i njihova pratnja; učenici, studenti, umirovljenici, pretplatnici ciklusa Lisinski subotom te skupni posjeti (više od 15 osoba). Prodaja ulaznica na blagajnama Lisinskog, blagajni Muzeja za umjetnost i obrt te na www.lisinski.hr.