Događanja

25.
siječnja 2020.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM 2019./2020.
BEČKI SIMFONIČARI
RASPRODANO

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
170 kn
210 kn
250 kn
Ulaznice
170,00 kn
210,00 kn
250,00 kn
BEČKI SIMFONIČARI
PHILIPPE JORDAN, dirigent
 
Program:
L. van Beethoven: Šesta simfonija u F-duru, op. 68, Pastoralna
L. van Beethoven: Peta simfonija u c-molu, op. 67, Sudbinska
 
Beethovenova idilično-sudbinska šetnja Bečom
 
Vrhunski orkestar i veleposlanici grada kulture, Bečki simfoničari žila su kucavica glazbenog života Beča. Očuvanje tradicionalnog, bečkog orkestralnog zvuka glavna je zadaća u mnogim umjetničkim aktivnostima orkestra. Musikverein i Konzerthaus njihove su matične pozornice, na kojima su ih kroz povijest vodili velikani poput Richarda Straussa, Wilhelma Furtwänglera, Hansa Knappertsbuscha ili Herberta von Karajana, koji su također oblikovali zvuk i interpretacijski stil te orkestralne institucije bogate tradicije, pratili je u sazrijevanju i učvrstili njezinu važnu poziciju na glazbenoj sceni kao jednoga od najvažnijih svjetskih orkestara. Bečki simfoničari ove godine obilježavaju 120 godina od svojega prvog koncerta. Održali su ga pod nazivom Wiener Concertverein u listopadu 1900. godine pod ravnanjem Ferdinanda Löwea.
 
U procesu umjetničkog sazrijevanja ansambla sudjelovali su brojni glazbenici, solisti i dirigenti koji su ga vodili ili uz njega gostovali. Za orkestar su svakako najvažniji bili: Bruno Walter, Richard Strauss, Wilhelm Furtwängler, Oswald Kabasta, Hans Knappertsbusch, George Szell, potom Herbert von Karajan i Wolfgang Sawallisch (koji su snažno utjecali na „redizajn“ njegova zvuka), a naslijedili su ih Carlo Maria Giulini, Genadij Roždestvenski, Rafael Frühbeck de Burgos, Vladimir Fedosejev...
 
U povijest djelovanja ansambla upisane su i suradnje s gostujućim dirigentima: Leonardom Bernsteinom, Lorinom Maazelom, Zubinom Mehtom i Claudiom Abbadom. U sezoni 2014./2015. novu eru Bečkih simfoničara započeo je švicarski dirigent Philippe Jordan, usto i glazbeni direktor Pariške nacionalne opere, a od 2020. glazbeni ravnatelj Bečke državne opere, dok su se neki od njegovih najistaknutijih nastupa dogodili i u njujorškom Metropolitanu te londonskom Covent Gardenu. Pod njegovim vodstvom Orkestar češće surađuje s velikim skladateljima i s rezidencijalnim umjetnicima, izvodi djela suvremene glazbe i angažira se u edukativnim projektima. Održavaju i više od 150 koncerata i opernih izvedbi po sezoni, većinu u domaćim koncertnim prostorima, Musikvereinu i Konzerthausu. Od 1946. rezidencijalni je orkestar festivala u Bregenzu, a od 2006. preuzima većinu opernih produkcija u tada novouspostavljenoj opernoj kući Theater an der Wien. U godini 2020. svjetlo dana ugledat će komplet od pet CD-ova s njihovim snimkama svih Beethovenovih simfonija, a na gostovanju u Dvorani Lisinski zagrebačka publika imat će prilike čuti dvije od njih: Petu – Sudbinsku i Šestu – Pastoralnu.
Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom, 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a, zaposlenike Splitske banke i INA-e te skupne posjete (više od 15 ulaznica). Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju.