Događanja

16.
studenoga 2019.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM 2019./2020.
JEVGENIJ KISIN, glasovir
RASPRODANO

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
170 kn
210 kn
250 kn
Ulaznice
170,00 kn
210,00 kn
250,00 kn
JEVGENIJ KISIN, glasovir
 
Program:
L. van Beethoven: Sonata br. 8 u c-molu, op. 13, Patetična
L. van Beethoven: Varijacije i fuga u Es-duru, op. 35, Eroica
L. van Beethoven: Sonata br. 17 u d-molu, op. 31, br. 2, Oluja
L. van Beethoven: Sonata br. 21 u C-duru, op. 53, Waldstein
 
Kisin svira Beethovena
 
Beethovenove glasovirske skladbe u „Beethovenovoj godini“ pod prstima jednoga od najvećih pijanista današnjice, Jevgenija Kisina, doživljaj je koji se ne smije propustiti! Upravo su Beethovenove sonate „tema“ njegova najnovijeg albuma snimljenoga za Deutsche Grammophon. Najpoznatija američka radijska postaja namijenjena klasičnoj glazbi, WQXR, uvrstila ga je među albume godine, a pohvale za Kisinov osobniji, zreliji doživljaj emotivnih Beethovenovih djela ne prestaju pristizati čak ni dvije godine nakon izlaska albuma. Opus s kojim se uhvatio ukoštac beskompromisno je prilagodio vlastitoj glazbenoj viziji, postigavši vrhunac vlastite glazbene moći, novootkrivenog karaktera hrabre, na trenutke drske, virtuoznosti i tehničke preciznosti kakva se rijetko susreće.
 
Jedinstveni je to glazbenik koji obožava nastupati pred publikom dok, zanesen strašću, stvara koncertnu čaroliju koja često poprima nesvakidašnji oblik. U Carnegie Hallu je 2007. na zahtjev publike odsvirao nevjerojatnih dvanaest (!) bisova. Maratonski je koncert trajao duboko u noć, nakon koje je kritičar New York Timesa napisao: „Katkad najbolje stvari u životu dolaze onima koji strpljivo čekaju.”
 
Kisina su u sâm pijanistički vrh današnjice dovele virtuozna svemoć u tehničkom smislu i snažan glazbeni instinkt. Tražen po cijelom svijetu, redovito održava recitale u najuglednijim dvoranama Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Japana te nastupa s najvećim svjetskim orkestrima i dirigentima današnjice. Rođen je u Moskvi 1971., a glasovir je počeo svirati po sluhu kao dvogodišnjak. Sa šest godina primljen je u glasovitu moskovsku Glazbenu školu za posebno nadarenu djecu Gnjesin u razred Ane Pavlovne Kantor koja mu je ostala jedini pedagog tijekom cijele karijere. Javnosti se prvi put predstavio kao desetogodišnjak, a samo godinu dana poslije održao je prvi solistički recital. Uslijedili su inozemni pozivi i prva gostovanja izvan Rusije, kao i međunarodne turneje. Na dodjeli nagrade Grammy 1992. pozvali su ga da kao poseban gost nastupi u programu koji je u izravnom prijenosu pratila milijarda televizijskih gledatelja. Jedno od najviših kulturnih priznanja u Rusiji, Trijumfalna nagrada, uručena mu je 1997., dok je Kisinov nezaboravni nastup pred šest tisuća posjetitelja u Royal Albert Hallu bio prvi solistički recital u sklopu BBC-jevih Promenadnih koncerata ikad! Godine 2000. ponovno se upisao u povijest te glazbene priredbe kao prvi solist koji je nastupio na otvorenju Promsa. Počasni doktorat Glazbene škole na Manhattanu, počasno članstvo na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Londonu, najprestižnija glazbena nagrada u Rusiji – Nagrada Šostakovič te Nagrada Herbert von Karajan, neka su od priznanja kojima je ovjenčan. Njegov izniman talent nadahnuo je Christophera Nupena da snimi dokumentarni film Evgeny Kissin: The Gift of Music.
Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom, 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a, zaposlenike Splitske banke i INA-e te skupne posjete (više od 15 ulaznica). Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju.