Događanja

22.
veljače 2020.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM 2019./2020.
ORKESTAR MINHENSKOGA RADIJA
ZBOR BAVARSKOGA RADIJA

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
170 kn
210 kn
250 kn
Ulaznice
170,00 kn
210,00 kn
250,00 kn
ORKESTAR MINHENSKOGA RADIJA 
ZBOR BAVARSKOGA RADIJA
KRISTINA KOLAR, sopran
ANNIKA SCHLICHT, mezzosopran
ERIC LAPORTE, tenor
LJUBOMIR PUŠKARIĆ, bariton
MARTINA FILJAK, glasovir
IVAN REPUŠIĆ, dirigent
 
Program:
I. Kuljerić: Hrvatski glagoljaški rekvijem za sole, mješoviti zbor i simfonijski orkestar
L. van Beethoven: Uvertira Leonora br. 3 u C-duru op. 72a
L. van Beethoven: Koralna fantazija u c-molu za glasovir, soliste, zbor i orkestar, op. 80
 
Veliki povratak hrvatsko-njemačkoga dream-teama u Lisinski!
 
Sjajnim prošlogodišnjim gostovanjem na pozornici Dvorane Lisinski, izvedbom zborskih izvadaka i predigri iz operâ, Orkestar Minhenskoga radija i Zbor Bavarskoga radija, pod ravnanjem jednoga od najvažnijih hrvatskih dirigenata nove generacije Ivana Repušića, zaslužili su brz povratak! Maestro Repušić veliki je miljenik domaće i svjetske publike, poznat po vedrom duhu i strastvenom pristupu glazbenim djelima; posebno se ističe kao velik promicatelj hrvatske glazbe u svijetu pa se često na programima njegovih koncerata nalaze djela istaknutih hrvatskih skladatelja.
 
„Nisam bio jedini u publici koji je proplakao. A kad se i dirigent Ivan Repušić okrenuo prema publici, i on je brisao suze. Razumjeli su Nijemci ganuće i hrvatske publike i svojega hrvatskog šefa-dirigenta. Ali nije to bila tek puka jednokratna gesta”, napisao je Branimir Pofuk, ganut prošlogodišnjim spektaklom koji je Repušić priredio posjetiteljima ciklusa Lisinski subotom.
Ovaj put na pozornicu Dvorane Lisinski donosi djelo jednoga od najznačajnijih skladatelja hrvatske glazbe 20. stoljeća – Igora Kuljerića. Riječ je o Hrvatskom glagoljaškom rekvijemuza sole, mješoviti zbor i simfonijski orkestarili Misi za umršeje na glagoljski tekst, koju bez ustručavanja možemo nazvati antologijskim djelom unutar korpusa hrvatskoga skladateljskog stvaralaštva. Hrvatski glagoljaški rekvijem nastao je 1995., prema riječima samoga skladatelja kao plod „vlastite duboke želje i potrebe da zazvuči nešto što dugo u sebi čujem, slušam i nosim, još od rane mladosti kada su glagoljaški rituali u meni ostavljali začudan odzvuk“. U nastavku programa slijedi Beethovenova Uvertira Leonora br. 3, glazbeni simbol slobode, dramatično djelo za orkestar, te Koralna fantazija u c-molu u kojoj će se glazbenicima na pozornici pridružiti istaknuta hrvatska pijanistica Martina Filjak. Ona „svojom istovremeno strastvenom i lirskom svirkom te tehničkom perfekcijom redovito oduševljava međunarodnu javnost i kritiku kao 'umjetnica galvanizirajuće snage' s 'magnetskom scenskom prisutnošću'“. Vrhunska glazba, vrhunski umjetnici i izvedba u vrhunskom ciklusu Lisinski subotom – u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije!
Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom, 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a, zaposlenike Splitske banke i INA-e te skupne posjete (više od 15 ulaznica). Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju.