Događanja

09.
studenoga 2019.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM 2019./2020.
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Ljetna online akcija
Ulaznice
Ljetna online akcija
LJETNA ONLINE AKCIJA PRETPLATE LISINSKI SUBOTOM 19/20

Ljeto je stvoreno za strastvene ljubavi bez zlobe! 

Zato ne propustite jedinstvenu priliku nabaviti pretplatničke ulaznice za šesnaest vrhunskih koncerata u novoj sezoni prestižnog ciklusa Lisinski subotom!

Vrhunska glazbena postava je u igri - od pijanističkih majstora Jevgenija KissinaIve Pogorelića i Alice Sare Ott, mlade violončelističke zvijezde Kiana Soltanija, vrhunskog orguljaša Oliviera Latryja pa sve do najvećih svjetskih simfonijskih orkestara kao što su Filharmonija BBC-ja i Kraljevski simfonijski orkestar, legendarnih Bečkih dječaka te miljenika zagrebačke publike, maestra Ivana Repušića.
 
POSEBNA POGODNOST ZA NOVE PRETPLATNIKE LISINSKI SUBOTOM
 
1.800,00 kn  =  1.600,00 kn
1.600,00 kn  =  1.400,00 kn
 
Posebne su cijene ulaznica dostupne samo u ograničenom vremenskom razdoblju, zato ne zaboravite nabaviti svoju na vrijeme! Klasična glazba nikada nije zvučala bolje, a u hrvatskom hramu glazbe ona ove sezone poprima oblike najviše razine ljubavi, bez imalo zlobe, u čast velikom skladatelju, Vatroslavu Lisinskom. Pretplate za ciklus Lisinski subotom od 20. srpnja do 1. rujna možete kupiti online putem ovdje. Jesenski upis pretplate na blagajnama Lisinskog počinje 2. rujna 2019. godine.
 
9.11.2019.
SIMFONIJSKI ORKESTAR
I ZBOR MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
MLADEN TARBUK, dirigent

Program:
L. van Beethoven: Deveta simfonija u d-molu, op. 125
 
#beethoven2020
 
Velika je to uvertira za 250. obljetnicu rođenja jednoga od najvećih skladatelja u povijesti glazbe uopće, Ludwiga van Beethovena (1770. – 1827.), koja će se obilježavati diljem svijeta, posebice u njegovu rodnom Bonnu koji će cijele sljedeće godine biti središte poklonika djela toga glazbenog velikana. U zagrebačkom hramu glazbe taj će događaj obilježiti nadahnute mlade snage Simfonijskog orkestra i zbora Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu koje će pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka izvesti legendarnu Devetu simfoniju u d-molu, op. 125.
 
Beethoven je Simfoniju stvarao desetak godina, naposljetku ravnajući i njezinom praizvedbom, 7. svibnja 1824. – u to vrijeme već gotovo potpuno gluh! Izvedba je dočekana s velikim oduševljenjem koje Beethoven doduše nije mogao čuti, ali je mogao prepoznati ushićena lica i kape koje su letjele visoko u zrak.
 
„Publika je prihvatila glazbenog junaka s velikim poštovanjem i simpatijama, slušajući njegove predivne, gigantske kreacije, sve dok pažljivo upijanje svake note nije erumpiralo u maestralnom pljesku, često i u vrijeme samih stavaka, pogotovo između svakog. Publika ga je pet puta zvala na pozornicu uz glasne stojeće ovacije; zrakom su letjele maramice i šeširi, ruke su bile visoko podignute, tako da ih je Beethoven, premda ih nije mogao čuti, vidio”, napisao je kritičar Theater-Zeitunga nakon praizvedbe toga remek-djela. Buntovnički duh prvi je put u povijesti hrabro u simfonijsko glazbeno tkivo uveo ljudski glas koji pjeva Schillerovu An die Freude, simbol moralnih i društvenih vrijednosti zapadnoga svijeta – bratstva i zajedništva. Ne postoji osoba koja ne prepoznaje karakterističnu melodiju i snagu toga impresivnog stavka djela koje se smatra jednim od najboljih Beethovenovih ostvarenja i najvećih postignuća u povijesti zapadne glazbe. Mladost, poletnost, kreativnost i neiscrpna energija studenata Muzičke akademije zasigurno će pridonijeti dojmljivosti i snazi izvedbe jednoga od najveličanstvenijih glazbenih djela te učiniti da koncertna večer u kojoj se izvodi to djelo ostane u trajnom sjećanju!