Događanja

30.
studenoga 2019.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM 2019./2020.
ZAGREBAČKI KVARTET

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Ljetna online akcija
Ulaznice
Ljetna online akcija
LJETNA ONLINE AKCIJA PRETPLATE LISINSKI SUBOTOM 19/20

Ljeto je stvoreno za strastvene ljubavi bez zlobe! 

Zato ne propustite jedinstvenu priliku nabaviti pretplatničke ulaznice za šesnaest vrhunskih koncerata u novoj sezoni prestižnog ciklusa Lisinski subotom!

Vrhunska glazbena postava je u igri - od pijanističkih majstora Jevgenija KissinaIve Pogorelića i Alice Sare Ott, mlade violončelističke zvijezde Kiana Soltanija, vrhunskog orguljaša Oliviera Latryja pa sve do najvećih svjetskih simfonijskih orkestara kao što su Filharmonija BBC-ja i Kraljevski simfonijski orkestar, legendarnih Bečkih dječaka te miljenika zagrebačke publike, maestra Ivana Repušića.
 
POSEBNA POGODNOST ZA NOVE PRETPLATNIKE LISINSKI SUBOTOM
 
1.800,00 kn  =  1.600,00 kn
1.600,00 kn  =  1.400,00 kn
 
Posebne su cijene ulaznica dostupne samo u ograničenom vremenskom razdoblju, zato ne zaboravite nabaviti svoju na vrijeme! Klasična glazba nikada nije zvučala bolje, a u hrvatskom hramu glazbe ona ove sezone poprima oblike najviše razine ljubavi, bez imalo zlobe, u čast velikom skladatelju, Vatroslavu Lisinskom. Pretplate za ciklus Lisinski subotom od 20. srpnja do 1. rujna možete kupiti online putem ovdje. Jesenski upis pretplate na blagajnama Lisinskog počinje 2. rujna 2019. godine.
 
ZAGREBAČKI KVARTET
Gosti:
ZAGREBAČKI SOLISTI
SRĐAN BULAT, gitara
FILIP FAK, glasovir
 
Program:
S. Dedić: Drugi gudački kvartet (praizvedba)
M. Ravel: Gudački kvartet u F-duru
L. Boccherini: Gitaristički kvintet u D-duru, br. 4, G. 448
E. Elgar: Introdukcija i Allegro, op. 47, za gudački kvartet i gudački orkestar
B. Britten: Mladi Apolon, op. 16, za glasovir, gudački kvartet i gudački orkestar
 
Veliko slavlje Zagrebačkog kvarteta
 
U godini prepunoj važnih obljetnica, velika je radost prisjetiti se i stote (!) obljetnice jednoga od najvažnijih hrvatskih komornih ansambala – Zagrebačkog kvarteta! Godine 1919. utemeljili su ga Vaclav Huml, Ladislav Miranov, Milan Graf i Umberto Fabbri. Tijekom prvog razdoblja djelovanja, do 1943., u Kvartetu su djelovali mnogi istaknuti glazbenici, među kojima i Dragutin Arany, Zlatko Topolski te Stjepan Šulek. Drugo razdoblje Zagrebačkog kvarteta počinje 1954., kad ga ponovno utemeljuju Josip Klima, Tomislav Šestak, Dušan Stranić i Zvonimir Pomykalo. U bogatih stotinu godina djelovanja Kvartet je nastupao na svim kontinentima u poznatim koncertnim dvoranama, kao što su Opera u Sydneyju, Koncertna dvorana UN-a u New Yorku, Schauspielhaus u Berlinu, crkva St. John Smith Square u Londonu, Concertgebouw u Amsterdamu, Beethovenhaus u Bonnu i mnoge druge.
Brojni tonski zapisi, među ostalim više od 40 gramofonskih ploča, svjedoče o bogatom repertoaru Zagrebačkog kvarteta, ali i o trajnoj brizi za domaće glazbeno stvaralaštvo.
 
Ovaj koncert prilika je za predstavljanje novog, četverostrukog CD-a koji obuhvaća povijesne i suvremene izvedbe. Spoj precizne estetike klasike i neustrašive slobode suvremene glazbe, glavna je okosnica njihova programa koji će obilježiti i praizvedba Drugog gudačkog kvarteta Srđana Dedića, uz provjerene uspješnice svima omiljenih Ravela, Elgara, Boccherinija i Brittena.
 
Mnogi domaći i inozemni skladatelji još od 1920. godine posvećuju svoja djela Zagrebačkom kvartetu. Ansambl je nagrađen svim domaćim glazbenim nagradama, a 1994. primio je i nagradu Granada Histórica y Cultural, kojom su članovi Kvarteta proglašeni počasnim građanima Granade. Uz „najstariji“ hrvatski komorni ansambl, koji danas čine mladi, iznimno talentirani glazbenik Martin Krpan kao prvi violinist, nadarena braća Philips (violinist Davor i violist Hrvoje) te iskusni violončelist Martin Jordan, u ciklusu Lisinski subotom zasvirat će i proslavljeni Zagrebački solisti, kao i međunarodno priznati mladi glazbenici, gitarist Srđan Bulat i pijanist Filip Fak.