Događanja

28.
studenoga 2020.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM 2020./2021.
IL GIARDINO ARMONICO
GIOVANNI ANTONINI, umjetničko vodstvo
ANNA PROHASKA, sopran

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Upis pretplate
Upis pretplate
IL GIARDINO ARMONICO
GIOVANNI ANTONINI
, umjetničko vodstvo
ANNA PROHASKA, sopran
U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.
 
Program:
Serpent & Fire
H. Purcell, Ch. Graupner, A. Sartorio, M. Locke, D. Castrovillari, G. F. Händel, J. A. Hasse, D. Castello, F. Cavalli, L. Rossi
 
Didona i Kleopatra! Dvije veličanstvene vladarice! Prva kraljica Kartage, druga posljednja egipatska kraljica! Dvije heroine koje su svojom ljepotom, ženstvenošću, okrutnošću i tragičnom sudbinom nadahnjivale autore kroz cijelu povijest umjetnosti. Glazbeni svijet posebno im se vraćao u prvom stoljeću opernoga stvaralaštva – od oko 1640. do 1740. – kad im posebnu pozornost posvećuju vrhunski barokni skladatelji: Francesco Cavalli (Didona), Georg Friedrich Händel (Julije Cezar u Egiptu), Henry Purcell (Didona i Enej) i Johann Adolf Hase (Marko Antonije i Kleopatra), ali i oni manje poznati koji tek čekaju zasluženo priznanje, poput Antonija Sartorija (Julije Cezar u Egiptu), Christopha Graupnera (Didona, kraljica Kartage) i Danielea Castrovillarija (Kleopatra).
 
Iz njihove umjetničke zagledanosti u Didonu i Kleopatru nastao je niz virtuoznih i tragičnih arija koje su vrhunska sopranistica Anna Prohaska i jedan od najpoznatijih ansambala za ranu glazbu Il Giardino Armonico, pod ravnanjem njihova umjetničkog ravnatelja Giovannija Antoninija, objedinili u nadahnut kolaž. On se pod naslovom Serpent & Fire (Zmija i vatra) godine 2016. našao na nosaču zvuka nakladničke kuće Alpha Classics. Anna Prohaska ekskluzivna je umjetnica diskografske kuće Deutsche Grammophon, svestrana umjetnica koja izvodi raznovrstan repertoar, od Monteverdijevih do suvremenih djela. Uspješno je gostovala u brojnim glasovitim opernim i koncertnim prostorima (La Scala, Boljšoj teatar, Amsterdamska državna opera, Concertgebouw i Elbphilarmonie, Royal Opera House, Covent Garden, Pariška opera, kao i gotovo sve austrijske i njemačke pozornice) i surađivala s vodećim svjetskim orkestrima pod ravnanjem vrhunskih svjetskih dirigenata (Daniel Barenboim, Philippe Jordan, Simon Rattle, Claudio Abbado, Franz Welser-Möst, Herbert Blomstedt, Pierre Boulez, Daniel Harding, Mariss Jansons...).
 
Na polju rane glazbe nastupala je s Nicolausom Harnoncourtom i njegovim ansamblom Concentus Musicus, kao i s Academy of Ancient Music, Freiburger Barockorchester, Akademie für Alte Musik Berlin. U Anninu predanost, gorljivost i životnost na sceni, u njezinu nadahnutu izvedbu s Antoninijem i nenadmašnim ansamblom za povijesno osviješteno izvođenje Il Giardino Armonico, zagrebačka publika imat će priliku uvjeriti se slušajući uživo Serpent & Fire, za koji su protagonisti nagrađeni i nagradom ICMA (International Classical Music Award, 2017.).