Događanja

05.
prosinca 2020.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM 2020./2021.
IVO POGORELIĆ, glasovir

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Upis pretplate
Upis pretplate
IVO POGORELIĆ, glasovir
 
Program:
Frédéric Chopin: Tri mazurke, op. 59
Frédéric Chopin: Treća sonata u h-molu, op. 58
Frédéric Chopin: Fantazija u f-molu, op. 49
Frédéric Chopin: Uspavanka u Des-duru, op. 57
Frédéric Chopin: Poloneza-fantazija u As-duru, op. 61
 
Tko bi se usudio reći da pretjerujemo kada kažemo da i u novoj sezoni ciklusa Lisinski subotom za vas na našoj pozornici svira jedan od najvećih pijanista današnjice, Ivo Pogorelić! Svoju uspješnu međunarodnu karijeru počeo je nakon 1980., točnije nakon sudjelovanja u 10. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Fryderyk Chopin u Varšavi, na kojem je iz razloga koji nikad do kraja nisu razjašnjeni, eliminiran prije finala. Ta kontroverzna i neutemeljena odluka rezultirala je nezadovoljstvom pojedinih članova žirija, koji su prosvjedujući napustili natjecanje; glasovita Martha Argerich svoju je odluku o odlasku objasnila time što je Pogorelića nazvala genijem! Na krilima golemog zanimanja koje je pobudio, zahvaljujući nekonvencionalnim interpretacijama, zadivljujućoj tehnici i inovativnom pristupu pijanističkoj literaturi, Pogorelić je stekao reputaciju pijanista izvanrednih mogućnosti i, iznad svega, suvremenog duha. Odazivajući se pozivima brojnih prestižnih koncertnih organizatora, počeo je intenzivan niz koncerata u Europi, Sjevernoj Americi, Australiji i Japanu. Nakon prvog nastupa u njujorškom Carnegie Hallu 1981., slijedile su senzacionalne izvedbe na najvažnijim koncertnim podijima svijeta, solističke i uz ugledne orkestre, poput Berlinske i Bečke filharmonije, Londonskog, Bostonskog i Čikaškog simfonijskog orkestra, Njujorške i Losanđeleske filharmonije, orkestara Tonhalle i Concertgebouw te s vodećim dirigentima poput Claudija Abbada, Seijija Ozawe, Charlesa Dutoita, Marissa Jansonsa... Istovremeno se posvetio studijskom snimanju.
Debitantski album, Chopin Recital, za Deutsche Grammophon (1981.), postao je najprodavaniji ubrzo nakon objave, a sljedeće godine je, kao ekskluzivni umjetnik Deutsche Grammophona, počeo snimati kontinuirano. Kultivirajući duh europske kulturne tradicije kojoj pripada sa svim pijanističkim naslijeđem i umjetničkim doprinosima, Pogorelić nastavlja izvoditi kapitalna djela solističke i koncertne literature na pozornicama Europe, Sjeverne i Južne Amerike te Dalekog istoka.
U središtu njegova impresivnog repertoara, na koji neprestano dodaje nova djela, posljednjih su godina opsežni ciklusi Schumanna, Brahmsa, Debussyja, Ravela, Rahmanjinova, Stravinskog i Frédérica Chopina koji je na programu njegova sljedećeg zagrebačkog gostovanja u Dvorani Lisinski koji se s nestrpljenjem očekuje.