Događanja

17.
studenoga 2018.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
AMERICAN MEDLEY

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
80 kn
120 kn
150 kn
Ulaznice
80,00 kn
120,00 kn
150,00 kn
KONCERT U SPOMEN NA DRAŽENA PETROVIĆA
 
SURADNJA: MUZIČKA AKADEMIJA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU I UNIVERSITY OF HOUSTON, MOORES SCHOOL OF MUSIC (McGOVERN COLLEGE OF THE ARTS)
 
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR 
MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
AMERICAN MEDLEY
FRANZ ANTON KRAGER, dirigent
 
S. Barber: Uvertira komediji Škola skandala Richarda Brinsleyja Sheridana, op. 5 za orkestar
L. Bernstein: Prva simfonija, za mezzosopran i orkestar, Jeremija
H. Hanson: Pjesma demokracije za zbor i orkestar, op. 44
G. Gershwin: Ulomci iz opere Porgy i Bess za soliste i orkestar
A Tribute to Sigmund Romberg (obr.Douglas MacLean)
 
Dvadeseto stoljeće mnogi povjesničari prepoznaju kao „američko“. To je stoljeće dinamičnog razvoja i dominacije Sjedinjenih Američkih Država na svim područjima života, napose glazbenoga. Životna i politička previranja toga vremena, složenost utjecaja, imigracije, razvoj novih i međusobno preplitanje postojećih stilova iznjedrilo je, među ostalim, nov glazbeni govor, dopadljiv i prepoznatljiv u cijelome svijetu. Potvrđuju to i skladateljska imena zastupljena na koncertu u izvedbi ansambala Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem američkog dirigenta Franza Antona Kragera. Na programu je djelo Pulitzerovom nagradom dvostruko nagrađenog Samuela Barbera, potom Prva simfonija, Jeremija“ Leonarda Bernsteina čiju stotu obljetnicu rođenja slavi cijeli svijet, Pjesma demokracije Howarda Hansona, na tekst Walta Whitmana, praizvedena na koncertu inauguracije američkog predsjednika Richarda Nixona 1969. godine, i ulomci iz prve američke opere Porgy i Bess iz 1935. Georgea Gershwina, začetnika simfonijskog jazza, čije su skladbe postale nezaobilazan dio suvremenog koncertnog repertoara. Last but not least – izbor skladbi Sigmunda Romberga, skladatelja koji na tzv. mapi američke popularne glazbe zauzima iznimno važno mjesto! Rođen u Nagykanizsi, djetinjstvo i mladost proveo je u Belišću, i nakon studija u Pečuhu, Szegedu i Beču odlazi u New York gdje ostvaruje svoj „američki san“. Kao pijanist ondje uvodi danas uobičajenu hotelsku praksu tzv. Lounge pijanista, sve više sklada, napose operete za kazalište J. J. Schuberta, donoseći dašak europske operete Lehára i Kálmána te glazbu za filmove, prihvaćajući postupno američki način i stil skladanja. Belišću se vraća u dva navrata; ondje i praizvodi svoj Belišćanski marš. Njegov je glazbeni opus snimljen na pločama diskografskih kuća Columbia Records, Capitol i RCA Victor, a snimljen je i film o njemu (Deep In My Heart, 1954.). Skladbe su mu izvodili vrhunski jazz-glazbenici: Billie Holiday, Ray Charles, Frank Sinatra, Aretha Franklin i Ella Fitzgerald.
 
Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom. 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a i MUO-a, dosadašnje pretplatnike ciklusa Lisinski subotom, zaposlenike Splitske banke, INA-e, Croatia osiguranja i skupne posjete (više od 15 ulaznica). 50 % popusta za vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a. Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju!