Događanja

04.
svibnja 2019.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
BELGIJSKI NACIONALNI ORKESTAR

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
170 kn
210 kn
250 kn
Ulaznice
170,00 kn
210,00 kn
250,00 kn
BELGIJSKI NACIONALNI ORKESTAR
HUGH WOLFF, dirigent
IVAN KRPAN, glasovir 
 
Program:
H. Berlioz: Uvertira op. 21, Gusar
R. Schumann: Koncert za glasovir i orkestar u a-molu, op. 54
C. Franck: Simfonija u d-molu
 
Belgijski nacionalni orkestar osnovan je 1936. godine te je uz Filharmonijski orkestar iz Liègea najveći i  najvažniji simfonijski orkestar u Belgiji. Na mjestu šefa-dirigenta izmjenjivali su se renomirani dirigenti (André Cluytens, Michael Gielen, Mikko Franck, Walter Weller te Andrej Borejko, kojega je u sezoni 2017./2018. naslijedio Hugh Wolff).
U bogatoj povijesti orkestra suvremena je glazba uvijek zauzimala posebno mjesto, zato orkestar redovito izvodi djela suvremenih belgijskih skladatelja (Luc Van Hove, Jean-Paul Dessy, Luc Brewaeys, Dirk Brossé i Pierre Bartholomée). Njeguje i standardni repertoar, poput simfonija Beethovena, Brahmsa, Brucknera i Mahlera. Za malu, ali kvalitetnu diskografsku kuću Fuga Libera snimio je djela Aleksandra Glazunova, Bohuslava Martinůa, Richarda Straussa, Josefa Suka i Johannesa Brahmsa te za to dobio izvrsne kritike. Već dugi niz godina Orkestar prati soliste na glasovitom Međunarodnom glazbenom natjecanju Kraljica Elizabeta u Bruxellesu. Djelomice zahvaljujući tome, surađivao je s mnogim mladim glazbenicima u usponu, poput Lorenza Gatta i Plamene Mangove. Posljednji u nizu mladih umjetničkih suradnika Orkestra je – zahvaljujući poticaju i svesrdnoj preporuci Dvorane Lisinski – i mladi hrvatski pijanist Ivan Krpan. Ne treba iznenaditi oduševljenje Orkestra što ima priliku muzicirati s tako vrsnim glazbenikom. Naime, Krpan se kao dvadesetogodišnjak 2017. godine, osvojenim prvim mjestom na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu, upisao u povijest hrvatskog pijanizma. Toj senzacionalnoj pobjedi prethodile su i brojne druge nagrade i pobjede, među njima i na međunarodnim natjecanjima u Enschedeu (Nizozemska), u Ettlingenu (Njemačka), kao i treća nagrada na natjecanju Frédéric Chopin u Moskvi, gdje je osvojio i posebnu nagradu za najbolju izvedbu Chopinove Poloneze. Dobitnik je Dekanove nagrade, Rektorove nagrade, Nagrade Ivo Vuljević te Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije.
Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom. 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a i MUO-a, dosadašnje pretplatnike ciklusa Lisinski subotom, zaposlenike Splitske banke, INA-e, Croatia osiguranja i skupne posjete (više od 15 ulaznica). 50 % popusta za vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a. Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju!