Događanja

06.
travnja 2019.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
KREMERATA BALTICA

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
130 kn
170 kn
210 kn
Ulaznice
130,00 kn
170,00 kn
210,00 kn
KREMERATA BALTICA
GIDON KREMER, violina i umjetničko vodstvo 

Joseph Haydn:  Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu, op. 51, Hob XX:1B
Dmitrij Šostakovič:  Gudački kvartet u es-molu br. 15, op. 144

Vrhunski glazbeni menu ovogodišnje sezone ciklusa Lisinski subotom obogatit će gostovanje jednoga od najvećih svjetskih orkestara, Kremerate Baltice. Ansambl sastavljen od glazbenika iz Latvije, Litve i Estonije svoju je kvalitetu i svjetski ugled potvrdio mnogim nastupima u najpoznatijim glazbenim dvoranama svijeta. Dobitnik je brojnih nagrada, među njima i nagrade Grammy te ECHO (2002.), kao i Praemium Imperiale (2009.).
Za njihov planetarni uspjeh najzaslužniji je njihov utemeljitelj, glasoviti violinist Gidon Kremer. Đak znamenitog Davida Ojstraha na Moskovskom konzervatoriju, pobjednik najvećih međunarodnih violinističkih natjecanjâ Kraljice Elizabete, Paganini i Čajkovski, posljednjih pet desetljeća postigao je reputaciju jednoga od najoriginalnijih i najnedostižnijih umjetnika svoje generacije. Nastupio je u gotovo svim svjetskim koncertnim dvoranama, održao brojne recitale i kao solist surađivao s proslavljenim orkestrima Europe i Sjeverne Amerike te s najvećim dirigentima druge polovice stoljeća. Repertoar mu je iznimno širok i raznovrstan, a obuhvaća i brojna djela Berga, Henzea i Stockhausena, kao i njemu posvećene skladbe suvremenih skladatelja kao što su Alfred Schnittke, Arvo Pärt, Giya Kancheli, Sofia Gubaidulina, Valentin Silvestrov, Luigi Nono, Philip Glass, Astor Piazzolla i drugi. Svojim muziciranjem iznimno poštuje tradiciju i povijesno utemeljene svevremenske vrijednosti, istovremeno dajući novu svježinu i originalnost. Snimajući za diskografske kuće Deutsche Grammophon, ECM, Teldec i Nonesuch, stvorio je zavidan opus s više od stotinu snimljenih nosača zvuka. Naposljetku, nije pretjerano reći da ni jedan drugi umjetnik nije učinio toliko za promicanje suvremenih skladatelja i nove glazbe za violinu kao Gidon Kremer, o čemu svjedoči i odlikovanje Pour le Mérite koje mu je dodijeljeno 2017. godine. Ta se nagrada, od davne 1740. godine, dodjeljuje istaknutim osobama s područja znanosti i umjetnosti. Svoje umjetničke kreacije Kremer stvara na violini Guarneri del Gesú ex David iz 1730. godine.
Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom. 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a i MUO-a, dosadašnje pretplatnike ciklusa Lisinski subotom, zaposlenike Splitske banke, INA-e, Croatia osiguranja i skupne posjete (više od 15 ulaznica). 50 % popusta za vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a. Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju!