Događanja

13.
travnja 2019.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
LITAVSKI KOMORNI ORKESTAR

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
130 kn
170 kn
210 kn
Ulaznice
130,00 kn
170,00 kn
210,00 kn
LITAVSKI KOMORNI ORKESTAR
SERGEJ KRYLOV, violina i umjetničko vodstvo
 
P. I. Čajkovski: Serenada u C-duru za gudače, op. 48
P. de Sarasate: Andaluzijska romanca iz Španjolskih plesova, op. 22
P. de Sarasate: Introdukcija i Tarantella, op. 43
C. Saint-Saëns: Introdukcija i Rondo capriccioso u a-molu, op. 28
P. de Sarasate: Carmen fantazija na teme iz opere Carmen, op. 25
 
Litavski komorni orkestar utemeljio je 1960. godine Saulius Sondeckis, koji se na mjestu šefa-dirigenta i umjetničkog voditelja zadržao do 2004. godine. To je prvi litavski orkestar koji je 1966. uspio ishoditi dopuštenje da održi koncert izvan SSSR-a i gostuje u Istočnoj Njemačkoj. Prodor na Zapad počinje nastupom na Festivalu Echternach u Luksemburgu 1976. i do danas bilježi brojna gostovanja: u obje Amerike, na Kubi, u Egiptu, Južnoafričkoj Republici, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Australiji, Kini i Japanu (šest puta!) te po cijeloj Europi, u najvećim svjetskim koncertnim dvoranama. Iznimnu prijateljsku suradnju ostvario je s legendarnim Yehudijem Menuhinom, s oko 60 koncertnih izvedbi, kao i s brojnim glasovitim solistima, dirigentima i zborovima. Snimio je više od stotinu diskografskih izdanja, posebno se posvećujući Bachovoj i Mozartovoj glazbi. Zanimljiva je suradnja i s legendarnim britanskim glumcem sir Peterom Ustinovom, kao pripovjedačem, što je rezultiralo jedinstvenom snimkom baletne glazbe L. van Beethovena Prometejeva stvorenja za RCA Red Seal Label koja je postala pravi bestseller medijske kompanije BMG. Orkestar je poznat i po praizvedbama djela suvremenih autora, među njima Arva Pärta i Alfreda Schnittkea, od kojih su mu brojna bila posvećena.
 
Na mjestu umjetničkog voditelja Orkestra od 2008. godine nalazi se proslavljeni violinist Sergej Krylov. Njegov širok djelokrug umjetničkog rada, kontakti u glazbenom svijetu, kao i profinjeno muziciranje i profesionalno iskustvo, podiglo je izvedbe Orkestra na još višu razinu. Kritičari ne štede pohvale dinamičnog glazbenog partnerstva orkestra i njihova voditelja koji jasno ističe: „Od orkestra zahtijevam isto što i sâm nastojim činiti: doseći najbolju instrumentalnu i tehničku kvalitetu izvedbe i neprestano tragati za novim pristupom interpretaciji. Vjerujem da je to ostvarivo i da je Litavski komorni orkestar zaslužno ubrojen među deset najboljih komornih orkestara Europe.“

Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom. 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a i MUO-a, dosadašnje pretplatnike ciklusa Lisinski subotom, zaposlenike Splitske banke, INA-e, Croatia osiguranja i skupne posjete (više od 15 ulaznica). 50 % popusta za vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a. Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju!