Događanja

03.
studenoga 2020.
Utorak u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
MARTHA ARGERICH I THEODOSIA NTOKOU
+ LIVE STREAM

Utorak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
200 kn
Ulaznice
200,00 kn
Koncert možete pratiti i uživo putem streaminga kupnjom ulaznice preko sustava Entrio po cijeni od 60 kn OVDJE
 
 
MARTHA ARGERICH I THEODOSIA NTOKOU
MARTHA ARGERICH, glasovir
THEODOSIA NTOKOU, glasovir
ANNIE DUTOIT-ARGERICH, pripovjedačica
QUARTETTO D'ARCHI DELLA SCALA
Francesco Manara, violina
Daniele Pascoletti, violina
Simonide Braconi, viola
Massimo Polidori, violončelo 
SOLISTI DELLA SCALA
Fabrizio Meloni, klarinet
Andrea Manco, flauta
Gianni Arfacchia, udaraljke
Paolo Borsarelli, kontrabas
 
Program:
Dmitrij Šostakovič: Concertino za dva glasovira u a-molu, op. 94
Zygmunt Noskowski: Glasovirski kvartet u d-molu, op. 8
*   *   *
Robert Schumann: Glasovirski kvintet u Es-duru, op. 44
Camille Saint-Saëns: Karneval životinja, suita za dva glasovira i oktet
 
Martha Argerich!
Gostovanje proslavljene pijanistice i neokrunjene kraljice glasovira Marthe Argerich na samom početku nove, iznimne sezone ciklusa Lisinski subotom jedinstven je događaj godine! Na pozornicu najveće hrvatske kuće glazbe vraća se blistava pijanistička zvijezda nakon dvanaestogodišnjeg izbivanja. U Lisinskom je posljednji put održala spektakularan koncert s violončelistom Mischom Maiskim, obilježavajući 30. obljetnicu njihove umjetničke suradnje. Glazbena kritika s oduševljenjem je pisala o njihovu besprijekornom  muziciranju u kojem se ipak mogao osjetiti „snažan impuls i autoritet pijanistice, koja je publiku ostavila bez daha“ svojom svježinom, poletnošću, energičnošću, nadahnutošću, jednom riječju – genijalnošću!
 
Martha Argerich počela je svirati glasovir vrlo rano, već s tri godine. Debitirala je kao osmogodišnjakinja, svirajući Beethovenov Prvi glasovirski koncert u c-molu op. 15. Selidbom iz rodne Argentine u Europu, 1955. godine, nastavlja školovanje kod Friedricha Gulde, a potom se usavršava kod Artura Benedettija Michelangelija, Stefana Askenasea i Nikite Magaloffa.
Zahvaljujući vrhunskoj pijanističkoj tehnici, često su je uspoređivali s Vladimirom Horowitzom, zbog čega su brojne diskografske kuće, kao što su EMI, Sony, Philips, Teldec, Deutsche Grammophon, s oduševljenjem surađivale s njom. Mnoga od objavljenih izdanja nagrađena su važnim diskografskim i glazbenim nagradama, među kojima su i tri Grammyja.
 
Martha Argerich poznata je po neumornom predstavljanju mladih pijanista i po potpori koju im pruža, a hrvatska i svjetska javnost zasigurno je pamti i po presedanu koji je učinila napustivši svoje mjesto u žiriju Natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi 1980., izražavajući neslaganje s izbacivanjem mladog Ive Pogorelića u samoj završnici natjecanja.
 
Dobitnica je mnogih počasnih titula i nagrada; nositeljica je Reda izlazećeg sunca kojom ju je odlikovao japanski car. U intervjuima je često isticala da se osjeća osamljeno svirajući recitale pa je od početka osamdesetih godina 20. stoljeća najčešće nastupala s orkestrima ili u komornim sastavima sa svojim prijateljima pijanistima Nelsonom Freireom i Alexandrom Rabinovitchem, violinistom Gidonom Kremerom i već spomenutim Mischom Maiskim. 
 
Od 2009., kao pedagoginja i pokroviteljica, počinje uspješnu suradnju s vrsnom mladom grčkom pijanisticom Theodosijom Ntokou. S njom će svirati i na zagrebačkoj pozornici Concertino za dva glasovira u a-molu, op. 94 Dmitrija Šostakoviča, dok će im se u izvedbama glasovirskih kvinteta Zygmunta Noskowskog i Roberta Schumanna kao i Karnevala životinja, Saint-Saënsove suite, pridružiti ansambli milanske Scale, Quartetto d'archi della Scala i Solisti della Scala, kao i Marthina kći Annie Dutoit-Argerich, kao pripovjedačica.
 
Tako sjajan početak sezone s osebujnom, karizmatičnom, jedinstvenom i neponovljivom Marthom Argerich mogli smo samo sanjati... samo Lisinski lijepe snove pretvara u javu.