Događanja

25.
travnja 2020.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
ŽIDOVSKA RAPSODIJA - ODGOĐENO

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Odgođeno
Odgođeno
Koncert je odgođen.
 
Novi datum bit će poznat uskoro.
 
Povrat novca za pojedinačno kupljene ulaznice vrši se na mjestu gdje je ulaznica i kupljena: na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog od 14. travnja ili internetskim putem na ulaznice.hr, odnosno na podrska@ulaznice.hr. 

Organizator zahvaljuje na razumijevanju.
 
 
ŽIDOVSKA RAPSODIJA
SIMFONIJSKI ORKESTAR
I ZBOR MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
EITAN GLOBERSON, dirigent
 
Program:
F. M. Bartholdy: Hebridi ili Fingalova spilja, uvertira, op. 26
B. Bjelinski: Koncert za klarinet i gudački orkestar
Y. Leef: Druga simfonija, „Visions of Stonecity“(drugi stavak)
G. Gershwin: Rapsodija u plavom za glasovir i jazz-orkestar
L. Bernstein: Chichesterski psalmi za zbor i orkestar
 
Židovska rapsodija
 
Djelujući od osnutka Muzičke akademije (1921.), Simfonijski orkestar i Zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu okupljaju studente svih odsjeka i studijskih godina te čine njezin reprezentativni izvodilački korpus. Okušavajući se u stilski raznovrsnom i složenom repertoaru, Orkestar je surađivao s brojnim umjetnicima, poput Slavka Zlatića, Nikše Bareze, Igora Kuljerića, Zorana Juranića, Vladimira Kranjčevića, Uroša Lajovica, Milana Horvata, Igora Gjadrova, Pavla Dešpalja, Saše Britvića, Aluna Francisa i drugih. Simfonijski orkestar i Zbor Muzičke akademije redovito se predstavljaju publici interpretativno zahtjevnim djelima (Bachova Muka po Ivanu, Brahmsov Njemački rekvijem, Mendelssohnovi oratoriji Ilija i Paulus, Honeggerov Kralj David, Mahlerova Druga simfonija, Beethovenova Deveta simfonija, Mozartov Rekvijem, Orffovo djelo Carmina Burana, Istarske freske Borisa Papandopula, Schubertova Misa u Es-duru, dramatski oratorij Ivana Orleanska na lomači Arthura Honeggera itd.). Osim spomenutih ostvarenja, posebno valja istaknuti zapažene izvedbe Mahlerove Osme simfonije (1993.) i Brittenova Ratnog rekvijema (1995.). Uz Zbor i Orkestar Muzičke akademije, solisti pjevačkog odjela u posljednja su dva desetljeća ostvarili velike operne projekte u suradnji s brojnim kazalištima. Potaknuta visokom razinom izvodilaštva Simfonijskog orkestra i Mješovitog zbora, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog redovito podupire mlade glazbenike, dajući im priliku da nastupaju unutar jednoga od najvažnijih koncertnih ciklusa - Lisinski subotom.
 
I njihov prošlogodišnji nastup prigodno nazvan American Medley pokazao je visoku razinu spremnosti i profesionalnosti, ali i velikoga razumijevanja djela Bernsteina i Gershwina, čije su izvedbe izazvale divljenje. Jasno su pokazali da imaju sve karakteristike ozbiljnog orkestra, uz neizbježan mladenački duh, veliku umjetničku strast koju grade pojedinačni osebujni karakteri budućnosti glazbe.
 
Ovom prigodom udružit će snage s izraelskim dirigentom Eitanom Globersonom, profesorom dirigiranja i glasovira, glazbenim ravnateljem Simfonijskog orkestra Mendi Rodan i voditeljem orkestralnog dirigiranja na Akademiji za glazbu i ples u Jeruzalemu. Usmjerili su se na stvaralaštvo skladatelja židovskoga podrijetla. Uz američke zvijezde Gershwina i Bernsteina predstavit će i velikog hrvatskog skladatelja Brunu Bjelinskog.
 
Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom, 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a, zaposlenike OTP banke i INA-e te skupne posjete (više od 15 ulaznica). Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju.