Događanja

05.
studenoga 2019.
Utorak u 20:00 sati
Velika dvorana

LOLA ASTANOVA

Utorak U 20:00
Velika dvorana
Organizator: Polifonija
220 kn
260 kn
300 kn
380 kn
Ulaznice
220,00 kn
260,00 kn
300,00 kn
380,00 kn
Lola Astanova proslavljena je uzbekistanska pijanistica poznata po interpretacijama Chopina, Liszta i Rahmanjinova te neuobičajenom izvođačkom stilu.
 
Prepoznata kao velik talent, Lola je već sa šest godina upisala elitnu glazbenu školu za darovitu djecu u Taškentu, a već je s 8 krenula na turneje po Europi.
 
Na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovskog studirala je u klasi profesora Lava Naumova, koji je njezin pijanizam opisao kao „rijedak i istinski ingeniozan“, a njezine izvedbe Chopina „naprosto izvanrednima“.
 
Godine 1996. pobijedila je na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Frédéric Chopin za mlade pijaniste, a 1998. predstavljena je u dokumentarnom filmu UNESCO-a „Čuda 20. stoljeća“.
 
Godine 2003. preselila je u SAD i debitirala u Washingtonu u Centru izvedbenih umjetnosti John F. Kennedy. Godine 2007. briljirala je na Classical Superstars Fantasy koncertu uz Valerija Gergijeva i Kirov orkestar Marijinskog teatra, čime je privukla pozornost i oduševila svjetsku glazbenu kritiku.
 
Godinu dana kasnije, u organizaciji Nacionalnog memorijalnog muzeja 11. rujna na dobrotvornom koncertu „Notes of Hope“ svirala je na Steinwayu kultnog virtuoznog pijanista i skladatelja Vladimira Horowitza.
 
Godine 2012. debitirala je u Carnegie Hallu nastupivši na posebnom gala koncertu posvećenom Vladimiru Horowitzu kojim je predsjedao Donald Trump, a vodila ga je legendarna oscarovka Julie Andrews.
 
Njezina izvedba Gershwinove Rapsodije u plavom s Gerardom Schwarzom i All-Star Orchestra, prikazana u televizijskoj emisiji „Visions of New York“, osvojila je nagradu Emmy 2016. godine.
 
Osim vrhunskim muziciranjem, Lola Astanova plijeni pozornost i svojim originalnim aranžmanima i transkripcijama poznatih melodija i klasičnih skladbi. Jednako tako, zbog svojeg se osebujnog modnog stila koji uključuje izuzetno kratke haljine i vrtoglave potpetice u više navrata pojavljivala u modnim časopisima, a 2012. časopis Limelight svrstao ju je u Top 10 stilskih ikona klasične glazbe.