Događanja

05.
studenoga 2019.
Utorak u 20:00 sati
Velika dvorana

LOLA ASTANOVA

Utorak U 20:00
Velika dvorana
Organizator: Polifonija
220 kn
260 kn
300 kn
380 kn
Ulaznice
220,00 kn
260,00 kn
300,00 kn
380,00 kn
Atraktivna pijanistica priprema solistički koncert!
 
Lola Astanova proslavljena je uzbekistanska pijanistica poznata po interpretacijama Chopina, Liszta i Rahmanjinova te neuobičajenom izvođačkom stilu.
 
Prepoznata kao velik talent, Lola je već sa šest godina upisala elitnu glazbenu školu za darovitu djecu u Taškentu, a već je s osam krenula na turneje po Europi.
 
Na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovskog studirala je u klasi profesora Lava Naumova, koji je njezin pijanizam opisao kao „rijedak i istinski ingeniozan“, a njezine izvedbe Chopina „naprosto izvanrednima“.
 
Godine 1996. pobijedila je na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Frédéric Chopin za mlade pijaniste, a 1998. predstavljena je u dokumentarnom filmu UNESCO-a „Čuda 20. stoljeća“.
 
Godine 2003. preselila je u SAD i debitirala u Washingtonu u Centru izvedbenih umjetnosti John F. Kennedy. Godine 2007. briljirala je na Classical Superstars Fantasy koncertu uz Valerija Gergijeva i Kirov orkestar Marijinskog teatra, čime je privukla pozornost i oduševila svjetsku glazbenu kritiku.
 
Godinu dana kasnije, u organizaciji Nacionalnog memorijalnog muzeja 11. rujna na dobrotvornom koncertu „Notes of Hope“ svirala je na Steinwayu kultnog virtuoznog pijanista i skladatelja Vladimira Horowitza.
 
Godine 2012. debitirala je u Carnegie Hallu nastupivši na posebnom gala koncertu posvećenom Vladimiru Horowitzu kojim je predsjedao Donald Trump, a vodila ga je legendarna oscarovka Julie Andrews.
 
Njezina izvedba Gershwinove Rapsodije u plavom s Gerardom Schwarzom i All-Star Orchestra, prikazana u televizijskoj emisiji „Visions of New York“, osvojila je nagradu Emmy 2016. godine.
 
Osim vrhunskim muziciranjem, Lola Astanova plijeni pozornost i svojim originalnim aranžmanima i transkripcijama poznatih melodija i klasičnih skladbi.
 
Jednako tako, zbog svojeg se osebujnog modnog stila koji uključuje izuzetno kratke haljine i vrtoglave potpetice u više navrata pojavljivala u modnim časopisima, a 2012. časopis Limelight svrstao ju je u Top 10 stilskih ikona klasične glazbe.