Događanja

05.
ožujka 2020.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS
SO HRT-A
BERISLAV ŠIPUŠ, dirigent
KATARINA KUTNAR, violina

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: HRT
40 kn
60 kn
Ulaznice
40,00 kn
60,00 kn
Simfonijski orkestar HRT-a
Berislav Šipuš, dirigent
Katarina Kutnar, violina
 
Program:
Stanko Horvat: Dithyrambos (u povodu 90. godišnjice skladateljeva rođenja)
Berislav Šipuš: Koncert za violinu i orkestar (narudžba HRT-a; praizvedba)
Ludwig van Beethoven: 4. simfonija u B-duru, op. 60
 
Rezidencijalni skladatelj HRT-a ove sezone, Berislav Šipuš, predvodi program u kojem će nam predstaviti novo djelo: Koncert za violinu i orkestar. Kao solistica, pridružit će mu se mlada violinistica sa sve više međunarodnih uspjeha, Katarina Kutnar. U čast svojemu profesoru kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Stanku Horvatu, s kojim je blisko surađivao i pri vodstvu Muzičkog biennala Zagreb, maestro Šipuš predvodit će i izvedbu skladbe Dithyrambos. Djelo je praizvedeno upravo na MBZ-u 2005., a samo godinu i pol nakon toga, napustit će nas taj velikan hrvatske glazbe 20. stoljeća.
Četvrta simfonija Ludwiga van Beethovena smatra se najmanje poznatom, u sjeni njegovih ostalih, monumentalnijih ostvarenja. No, mnogi se slažu da je upravo tom lirskom i spontanom glazbom prvi put u punom sjaju pokazao svoje majstorstvo simfonijskog razvoja.
 
Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.
 
Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.