Događanja

28.
studenoga 2019.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS
SO HRT-A
ENRICO DINDO, dirigent

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: HRT
40 kn
60 kn
Ulaznice
40,00 kn
60,00 kn
Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, dirigent
 
Program:
Maurice Ravel: Bolero
Hector Berlioz: Fantastična simfonija
 
„Bez razvoja, bez modulacije (ili gotovo bez), samo tema, ritam i orkestracija.” Tako je Maurice Ravel opisao baletnu glazbu na kojoj je radio u jesen 1928. Pisao ju je za balerinu Idu Rubinstein, a izvedba je organizirana u pariškoj Operi u koreografiji Bronislave Nižinske. Iako je često govorio kako tu nema glazbe, bio je ponosan što je riskantno jednostavnu ideju – vijugavu, dugu i nepredvidljivu melodiju koja se ponavlja bez varijacija osim u orkestraciji – pretvorio u spektakularno djelo.
Jednaku dozu originalnosti i hrabrosti pokazao je Hector Berlioz u pristupu simfonijskoj formi. U svojoj Fantastičnoj simfoniji uveo je idée fixe, stalnu glazbenu misao koja stavke povezuje u cjelinu, te je djelu priložio opsežan program s opisom vlastite dramatično proživljene zaljubljenosti. Bila je to prva programna simfonija u povijesti. Poput ekstravagantnog Bolera prihvaćena je odmah kao dio stalnog repertoara simfonijskih orkestara. Dva uspješna pokusa francuskih genija čine cjelinu toga nekonvencionalno složenoga koncertnog rasporeda.
 
Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.
Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.