Događanja

27.
veljače 2020.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS
SO HRT-A
IVO LIPANOVIĆ, dirigent
GORDAN TUDOR, saksofon

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: HRT
Upis pretplate
Ulaznice
Upis pretplate
Simfonijski orkestar HRT-a
Ivo Lipanović, dirigent
Gordan Tudor, saksofon
 
Program:
Petar Bergamo: 1. simfonija (u povodu 90. godišnjice skladateljeva rođenja)
Gordan Tudor: ARP koncert za saksofon i orkestar
Petar Iljič Čajkovski: 5. simfonija u e-molu, op. 64
 
„Profinjeni mediteranski kolorist”, skladatelj Petar Bergamo, obogatio je i obilježio našu glazbenu scenu stvaralaštvom koje uvelike odražava ambijent iz kojega je potekao, u kojemu su ga kompoziciji poučavali Josip Hatze i Ivo Parać. Prvu simfoniju – klasičnu po formi, a neoklasičnu po izrazu – napisao je nedugo nakon diplome, 1961. Javno su je, 25 godina poslije, prvi put izveli Zagrebački simfoničari RTZ-a pod vodstvom Vladimira Kranjčevića.
Nagrađivani splitski skladatelj i saksofonist Gordan Tudor neumorno promiče novu glazbu, pa u Majstorski ciklus donosi svoje dosad najveće ostvarenje: ARP koncert za saksofon i orkestar. Djelo u kojemu je odlučio „pokazati dio mogućnosti svojega instrumenta” praizvedeno je u ožujku 2019. u Splitu kada je također dirigirao maestro Ivo Lipanović.
„Simfonije moraju izražavati iskrene osjećaje”, tvrdnja je Petra Iljiča Čajkovskog koja se može smatrati jedinom istinom kada je riječ o nagađanjima o programu njegove Pete simfonije, potaknutima napomenom o pokoravanju sudbini pronađenoj u skici djela.
 
Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.
 
Pretplata za Majstorski ciklus i ciklus Kanconijer prodaje se od 17. lipnja do 19. srpnja, te od 2. rujna do 17. listopada na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.
 
Pretplata za Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a (jedanaest koncerata) i ciklus Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a (četiri koncerta) prodaje se zajedno kao jedinstveni paket od 15 koncerata po cijeni od 400 odnosno 600 kn.
 
Za dosadašnje pretplatnike, umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40%. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50%. Mogućnost plaćanja kreditnim karticama u četiri rate.
 
Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %. Glazbenici Simfonijskog orkestra HRT-a mogu kupiti ulaznice po cijeni od 10 kuna.