Događanja

26.
ožujka 2020.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

MAJSTORSKI CIKLUS
SO HRT-A
PAVLE DEŠPALJ, dirigent
PETRIT ÇEKU, gitara

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: HRT
Upis pretplate
Ulaznice
Upis pretplate
Simfonijski orkestar HRT-a
Pavle Dešpalj, dirigent
Petrit Çeku, gitara
 
Program:
Ottorino Respighi: Antiche danze et arie, 3. suita
Boris Papandopulo: Suita za gitaru i gudače
Joaquín Rodrigo: Fantasia para un gentilhombre
Richard Strauss: Don Juan, simfonijska pjesma, op. 20
 
Fantasia para un gentilhombre (Fantazija za gospodina) četverostavačni je koncert za gitaru i orkestar španjolskog velikana Joaquína Rodriga. Napisao ga je 1954. na molbu gitarista Andrésa Segovie, 'gospodina' iz naslova. Temelji se na šest kratkih plesova za gitaru skladatelja 17. stoljeća Gaspara Sanza, a izvodi ga Petrit Çeku, glazbenik koji se već u svojim tridesetima ubraja među najbolje svjetske umjetnike gitare.
U njegovoj izvedbi zazvučat će i Suita za gitaru i gudače našega velikana Borisa Papandopula, nastala 1989., s posvetom nekadašnjem Petritovu profesoru, Darku Petrinjaku.
Na starim plesovima, ali i arijama iz 16. i 17. stoljeća, Ottorino Respighi sazdao je svoje tri suite Antiche danze et arie, od kojih je treća pisana samo za gudače. Richard Strauss je pak u simfonijskoj pjesmi Don Juan posegnuo za legendom nastalom još u renesansnoj Španjolskoj. Straussov Don Juan postao je glasovit i zbog osobitih izazova koje postavlja pred gotovo svaki instrument u orkestru, koji u ovom slučaju predvodi počasni šef-dirigent Simfoničara, maestro Pavle Dešpalj.

Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Pretplata za Majstorski ciklus i ciklus Kanconijer prodaje se od 17. lipnja do 19. srpnja, te od 2. rujna do 17. listopada na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.
 
Pretplata za Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a (jedanaest koncerata) i ciklus Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a (četiri koncerta) prodaje se zajedno kao jedinstveni paket od 15 koncerata po cijeni od 400 odnosno 600 kn.
 
Za dosadašnje pretplatnike, umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40%. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50%. Mogućnost plaćanja kreditnim karticama u četiri rate.
 
Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %. Glazbenici Simfonijskog orkestra HRT-a mogu kupiti ulaznice po cijeni od 10 kuna.