Događanja

07.
lipnja 2019.
Petak u 21:00 sati
Muzej za umjetnost i obrt

MEŠTROVIĆ & EXPRESTO
VEČERI NA GRIČU
NA SLUŽBENOME PUTU!

Petak U 21:00
Muzej za umjetnost i obrt
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
100 kn
Ulaznice
100,00 kn
Generalni pokrovitelj „Večeri na Griču - Na službenome putu“ je INA – Industrija nafte, d.d.
 
Old Classics For New Generation
MEŠTROVIĆ & EXPRESTO
Matej Meštrović, glasovir
Kristina Bjelopavlović Cesar, glasovir
Borna Šercar, udaraljke
 
Program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Alla Turca iz Sonate za glasovir u A-duru KV 331
Matej Meštrović: The Walls of Yericho
Matej Meštrović: Cobra Dance
Johannes Brahms: Pet mađarskih plesova
Petar Iljič Čajkovski / Dmitrij Šostakovič: Labuđe jezero / Valcer
Georges Bizet: Carmen
Jacques Offenbach: Can-Can fantazija iz operete Orfej u podzemlju
Matej Meštrović: Childs Play
Antonio Vivaldi: Četiri godišnja doba

Jedanaest tisuća prijeđenih kilometara, gotovo jedanaest tisuća prodanih ulaznica, jedanaest koncerata – rezime je uspješne prošlogodišnje kineske turneje dinamičnog glasovirsko-udaraljkaškog trija Meštrović & Expresto. Ansambl, utemeljen 2009., uz umjetničkog pokretača i voditelja, skladatelja i pijanista Mateja Meštrovića čine i pijanistica Kristina Bjelopavlović Cesar te udaraljkaš i skladatelj Borna Šercar. Prvi koncert održali su na Festivalu hrvatske glabe u Beču u studenom 2009. te ove godine obilježavalju 10.-tu obljetnicu osnutka. Održali su mnogobrojne koncerte kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, uključujući i Japan. Početkom 2020. na svjetsko tržište izlazi CD Meštrović & Expresto u izdanju izdavačke kuće Parma Recordings, za koju je Matej Meštrović do sada objavio već dva CD-a Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos i 3 Rapsodije za klavir i orkestar. Repertoar ansambla uključuje Meštrovićeve autorske skladbe kao i njegove obrade brojnih poznatih djela klasične glazbe. Meštrović & Expresto fantastičan je spoj ethna i klasike, a njegov nastupi osim virtuozne izvedbe, slušateljima nudi izvanredan doživljaj prštave energije koja osvaja.

Matej Meštrović bez sumnje je najsvestraniji umjetnik na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Eksluzivni je umjetnik američke izdavačke kuće Parma Recordings. Godine 2018. praizveo je Dunavskau rapsodiju za glasovir i orkestar u dvorani Stern glasovitog Carnegie Halla i time postao prvi hrvatski skladatelj kojem je praizvedeno djelo u toj prestižnoj dvorani. Autor je glazbe za tri hrvatska paviljona na svjetskim izložbama EXPO: Šangaj 2010., Hannover 2000. i Lisabon 1998. za čiju je realizaciju nagrađen Nagradom Grada Zagreba. Dobitnik je Posebne nagrade gradonačelnika Karlovyh Vary i nagradâ Oktavijan na Danima hrvatskog filma, Baldo Čupić za najbolji nacionalni turistički film i 4 Global Music Award. Njegov CD Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos uvršten je na Spotify listu 50 klasičnih izdanja. Od ožujka ove godine u izdanju Parma Recordings na tržištu je Meštrovićev CD 3 Rapsodije za klavir i okrestar snimljen sa Zagrebačkom filharmonijom. Američka kritika proglasila je Mateja Meštrovića hrvatskim Johnom Williamsom.

Bubnjar, udaraljkaš, skladatelj, slikar i pjesnik, Borna Šercar, diplomirao je u klasi Igora Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Početkom 2009. osnovao je ansambl Borna Šercar's Jazziana Croatica koji izvodi njegove autorske skladbe nadahnute hrvatskom klasičnom i etno glazbenom baštinom i s kojim je snimio pet albuma. Dobitnik je brojnih nagrada, među njima i tri diskografske nagrade Porin te nagrade Status za najboljeg jazz bubnjara. Šercarovu plodonosnu i raznovrsnu karijeru označilo je deset godina u Big Bandu HRT-a, pisanje glazbe za kazalište, animirane filmove i televiziju te preko deset samostalnih izložbi slika. Intenzivno surađuje s brojnim hrvatskim orkestrima i eminentnim hrvatskim i inozemnim glazbenicima različitih glazbenih izričaja.

Kristina Bjelopavlović Cesar, pijanistica „izuzetne energije, temperamenta i iskonske glazbene nadarenosti“, diplomirala je glasovir s 20 godina u klasi Sretne Meštrović i magistrirala u klasi Marine Ambokadze na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavala se kod uglednih svjetskih pijanističkih pedagoga. Dobitnica je brojnih nagrada na domaćim i inozemnim pijanističkim natjecanjima. Ostvaruje uspješne samostalne solističke nastupe i komorne suradnje. Uz pijanisticu Mateu Leko čini glasovirski duo Twenty fingers, surađuje sa svestranom umjetnicom Zrinkom Posavec i djeluje u swing&jazz sastavu Tom and the Twisters. Glazbena je suradnica i autorica glazbe za predstave Zagrebačkog kazališta mladih. Ostvarila je brojne snimke klasičnog i jazz repertoara. Bavi se i pedagoškim radom.

Jednokratnim plaćanjem gotovinom ostvaruje se 10 % popusta. Na 20 % popusta imaju pravo osobe s invaliditetom i njihova pratnja; učenici, studenti, umirovljenici, pretplatnici ciklusa Lisinski subotom te skupni posjeti (više od 15 osoba). Prodaja ulaznica na blagajnama Lisinskog, blagajni Muzeja za umjetnost i obrt te na www.lisinski.hr.