Događanja

21.
siječnja 2019.
Ponedjeljak u 20:00 sati
Mala dvorana

MLADI U LISINSKOM & HDGU
52. TRIBINA "DARKO LUKIĆ"
VALENTINA ČRNJAK, violončelo
JOSIPA BARTOVČAK, klavir

Ponedjeljak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
30 kn
Ulaznice
30,00 kn
VALENTINA ČRNJAK, violončelo
JOSIPA BARTOVČAK, klavir
 
Program:
Ludwig van Beethoven: Dvanaest varijacija na temu 'Ein Mädchen oder Weibchen', op.66
David Popper: Im Walde, Op.50 
Gioachino Rossini: 'Une Larme' - Tema i varijacije za violončelo i klavir  
Dora Pejačević: Sonata za violončelo i klavir u e-molu, op. 35
 
Valentina Črnjak  (Zagreb, 1991.) glazbenu školu počinje pohađati s pet godina, a svirati violončelo sa sedam godina, u klasi profesorice Dobrile Berković-Magdalenić na Glazbenom učilištu Elly Bašić. U svibnju 2017. godine diplomirala je violončelo na sveučilištu Sjevernog Teksasa u Sjedinjenim Američkim Državama, u klasi profesora Nikole Ruževića. Studij je nastavila na prestižnom sveučilištu Yale School of Music, gdje trenutačno studira u klasi profesora Alda Parisota, te asistenta Ole Akahoshija.  Osvojila je nagrade na brojnim državnim i međunarodnim violončelističkim natjecanjima te radila s brojnim poznatim pedagozima, kao što su Silvija Sondeckiene, Gustavo Neiva Tavares, Giovanni Sollima, David Grigorian, Heidi Litschauer, Monika Leskovar, Wendy Warner, te Dobrila Berković–Magdalenić koja joj je sve ove godine ostala velika podrška i savjetnica. Na Prvom Međunarodnom natjecanju gudača Alice i Eleonore Schoenfeld 2013. u Hong Kongu nagrađena je medaljom izvrsnosti. U travnju 2018. nastupila je sa Filharmonijskim orkestarom Yalea, pod vodstvom renomirane dirigentice Marin Alsop. 
 
Josipa Bartovčak (Zagreb, 1993.) srednjoškolsko obrazovanje stekla je u V. gimnaziji te na Glazbenom učilištu Elly Bašić gdje je učila glasovir kod profesorice Minje Kolak. U lipnju 2015. diplomirala je glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Sretne Meštrović. Osvojila je nagrade na brojnim nacionalnim i međunarodnim pijanističkim natjecanjima, a tijekom studija sudjelovala je u nekoliko projekata, od kojih vrijedi spomenuti: prvi studentski mjuzikl Prošlih pet godina nastao u suradnji Muzičke akademije i Akademije dramske umjetnosti, humanitarni koncert “Veliko srce malom srcu” u suradnji s Kardio-sekcijom Medicinskog fakulteta u Zagrebu, kao i koncerte s raznim komornim sastavima. Od 2013. članica je Jazz orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske, a od 2015. godine radi kao profesorica glasovira u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu. Od 2016. voditeljica je i dirigentica Zbora mladih Zagrebačke nadbiskupije.
50% za učenike, studente, umirovljenike, osobe s invaliditetom uključujući i osobu u pratnji, vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a i pretplatnike ciklusa Lisinski subotom. 20% za skupni posjet (više od 15 ulaznica). Studenti i učenici jedan sat prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna ako je preostalo ulaznica.