Događanja

18.
ožujka 2019.
Ponedjeljak u 20:00 sati
Mala dvorana

MLADI U LISINSKOM & HDGU
52. TRIBINA "DARKO LUKIĆ"
KATARINA KUTNAR, violina
IVAN GALIĆ, klavir

Ponedjeljak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
30 kn
Ulaznice
30,00 kn
Koncert nagrađenih na 51. Tribini „Darko Lukić“
 
KATARINA KUTNAR, violina
IVAN GALIĆ, klavir
 
Program
Gabriel Fauré: Tri pjesme op. 7
Fritz Kreisler: Recitativ i Scherzo-Caprice op. 6 za violinu solo
Fazil Say: Sonata za violinu i klavir
Cesar Franck: Sonata za violinu i klavir u A-duru
 

Katarina Kutnar (1995., Zagreb) diplomirala je  violinu u klasi profesora Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2017. godine. Trenutačno je na usavršavanju na Visokoj školi za glazbu Franz Liszt u Weimaru (Hochschule für Musik Franz Liszt), u klasi profesora Friedemanna Eichhorna. Dobitnica je mnogih glazbenih nagrada i priznanja, među kojima se ističu: Nagrada Ferdo Livadić, nagrada za najbolju izvedbu hrvatskog skladatelja (Berislava Šipuša) na Samoborskoj glazbenoj jeseni, Nagrada Darko Lukić godine 2018., četvrta nagrada na Međunarodnom violinističkom natjecanju Václav Huml godine 2017., Nagrada HDS-a Stjepan Šulek za izvedbu skladbe Camillea Saint-Saënsa Introdukcija i rondo capriccioso godine 2017., Rektorova nagrada za izvedbu Violinskog koncerta u D-duru Petra Iljiča Čajkovskog sa Zagrebačkom filharmonijom godine 2017., Nagrada Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika 2016. godine, prva nagrada na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo i posebna nagrada za izvedbu djela Borisa Papandopula godine 2016., prva nagrada na trećem Međunarodnom instrumentalističkom natjecanju  Danube u sklopu desetoga međunarodnog Donaufesta (Ulm, Njemačka, 2016.), Dekanova nagrada za 2016. godinu, prva nagrada na Međunarodnom natjecanju Bistrički zvukolik i nagrada apsolutnog pobjednika 2015. godine, a spomenimo i pobjedu u finalu Hrvatskog izbora mladih glazbenika za natjecanje Eurovizije te predstavljanje Hrvatske 2012. u Beču. Kao solistica nastupala je uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar Muzičke akademije, Hrvatski komorni orkestar, Sarajevski orkestar festivala “Muzika na žici”, Jenaer Philharmonie, Simfonijski orkestar Sondershausena u Njemačkoj i komorni orkestar Slovenske filharmonije. Mnoge nastupe ostvarila je kao članica Zagrebačkih solista i Hrvatskog baroknog ansambla. Članica je komornih ansambala Methamorphosen Berlin i Splendor Baroque ansambla, s kojima  je nastupala na koncertima i festivalima u hamburškoj Elbphilharmonie, berlinskoj Philharmonie i  na festivalima u Speyeru, Wuppertalu i Frankenthalu u Njemačkoj.

Violinu je počela učiti na Glazbenom učilištu Elly Bašić u klasi profesorice Helene Žubrinić i kod profesorice Marine Sorokowe na Visokoj školi za glazbu (Hochschule für Musik) u Beču. Usavršavala se zatim kod profesora Leonida Sorokowa, Volodje Balžalorskog, Marka Žepića, Violete Smailović-Huart, Yove Yordanove, Evgenije Epstein, Guya Braunsteina, Hagaija Shahame, Ofera Falka, Barteka Niziole, Freidemanna Eichhornna i Ilyje Gruberta. Katarina svira na violini Gagliano iz 1750. godine.

Ivan Galić (1994., Imotski) osnovnu glazbenu naobrazbu stekao je u Glazbenoj školi Dr. fra Ivan Glibotić u Imotskom, u klasi profesora Roberta Gubaydullina i profesorice Jadranke Garin. Diplomirao je na studiju klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Ljubomira Gašparovića, a tijekom studija, u sklopu programa Europske unije Erasmus, proveo je i dvije godine na Visokoj školi za glazbu Franz Liszt u Wiemaru (Hochschule für Musik Franz Liszt) u klasi profesora Grigoryja Gruzmana. Diplomirao je s pohvalom (summa cum laude) kao najbolji student generacije, a bio je i dobitnik Dekanove nagrade. Poslijediplomski studij završava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Rubena Dalibaltayana. Trenutačno svoje glazbeničko umijeće usavršava u sklopu magistarskog studija na Visokoj školi za glazbu Franz Liszt u Weimaru, u klasi profesora Christiana Wilma Müllera te u sklopu studija umjetničke specijalizacije na Muzičkoj akademiji u Brescii u Italiji. Osvojio je brojne državne i međunarodne nagrade, a veliki uspjeh postigao je na međunarodnom natjecanju Chopinov zlatni prsten u Ljubljani 2009., gdje je osvojio prvo mjesto kao sveukupni pobjednik natjecanja. Godine 2011. osvaja i prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Daleki akordi u Splitu te drugu nagradu na Natjecanju Zlatko Grgošević u Zagrebu. Na međunarodnom natjecanju Mladi virtuozi 2014. godine osvaja drugu nagradu te nagradu za najbolju izvedbu djela bečke klasike. U ožujku 2016. osvojio je drugu nagradu na Međunarodnom natjecanju Jurica Murai u Varaždinu. Na međunarodnom natjecanju Mozart Wettbewerb u Berlinu u veljači 2019. osvaja prvu nagradu te Grand Prix kao apsolutni pobjednik svih kategorija natjecanja. S violinisticom Katarinom Kutnar 2018. godine osvaja Nagradu Darko Lukić te posebnu nagradu za najboljeg umjetničkog suradnika.

U svibnju 2016. izvodi Chopinov Prvi koncert za glasovir s Mostarskim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem maestra Damira Bunoze. Sa Zagrebačkom filharmonijom prvi je put nastupio u siječnju 2017. godine, izvodeći Mozartov Koncert za glasovir i orkestar u A-durupod dirigentskim vodstvom Stjepana Vugera. Od 2018. godine stalni je član ansambla moderne glazbe Via Nova s kojim redovito održava koncerte po Njemačkoj (Weimar, Hannover, Sondershausen, Erfurt) i u svijetu (Južna Koreja). Sudjelovao je na brojnima seminarima istaknutih pedagoga, kao što su Ruben Dalibaltayan, Imre Rohman, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Natalia Troull, Jenny Zakharieva, Fulvio Turissini, Olga Cinkoburova, Peter Eicher, Bernd Goetzke, Pascal Devoyon te brojni drugi.

50% za učenike, studente, umirovljenike, osobe s invaliditetom uključujući i osobu u pratnji, vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a i pretplatnike ciklusa Lisinski subotom. 20% za skupni posjet (više od 15 ulaznica). Studenti i učenici jedan sat prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna ako je preostalo ulaznica.