Događanja

16.
lipnja 2019.
Nedjelja u 21:00 sati
Muzej za umjetnost i obrt

RAHEL SENN
VEČERI NA GRIČU
NA SLUŽBENOME PUTU!

Nedjelja U 21:00
Muzej za umjetnost i obrt
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
100 kn
Ulaznice
100,00 kn
Generalni pokrovitelj „Večeri na Griču - Na službenome putu“ je INA – Industrija nafte, d.d.
 
Young Steinway Artist
RAHEL SENN, glasovir
Koncert je ostvaren u suradnji s Veleposlanstvom Švicarske.
 
Program:
Frédéric Chopin
Nokturno op. 9, br. 1
Nokturno op. 9, br. 2
Frédéric Chopin
Valcer op. 64 br. 2
Valcer op. posth. 69 br. 2
Valcert op. 34 br. 2
Johannes Brahms
Dvije rapsodije op. 79
Rapsodija br. 1 u h-molu 
Rapsodija br. 2 u g-molu 
Wolfgang Amadeus Mozart
Sonata u C-duru br. 10, KV. 330
Vatroslav Lisinski
Mazurka u a-molu
 
„Poznata poslovica kaže: Gdje je srce tu je dom. Za mene je to mjesto uvijek bilo sviranje glasovira.“ Rahel Senn
 
Pijanistica, skladateljica i spisateljica Rahel Senn rođena je u Zürichu. Otac joj je Švicarac, majka Singapurka što je značajno odredilo njezin životni i umjetnički put. Govori sedam jezika i obdarena je brojnim talentima što joj je u životu ponekad više odmoglo nego pomoglo: često se nalazila u dilemi kojim putem poći? Iznimnu karijeru počinje sa sedamnaest godina kada kao maturalni rad piše mjuzikl pod naslovom Der totale Wahnsinn (Totalna ludnica), čiju je izvedbu u cijelosti sama priredila. Mjuzikl je prikazan čak 40 puta i njime je snažno privukla pozornost švicarske javnosti. Nakon kratkotrajnog studija prava, odlučuje se za studij glasovira na Konzervatoriju u Luzernu u klasi koncertnog pijanista Konstantina Lifschitza. Ostalo je povijest. Iza nje su četiri mjuzikla, četiri nosača zvuka s vlastitim djelima, knjiga Der kleine Tete u kojem obrađuje sudbinu jednog od sinova Alberta Einsteina, koji je bolovao od šizofrenije. Od 2012. jedina je švicarska umjetnica koja se diči naslovom Young Steinway Artist, pridružujući se tako zvijezdama kao što su Diana Krall ili Billy Joel. Godine 2015. u Zürichu je osnovala H. Steinweg Piano Academy. U potrazi za vlastitim glazbenim izričajem nije se ustručavala iskoračiti u svijet u kojem se isprepliću klasična i pop glazba, zagledana u svoj uzor, pop-klasičnog pijanista Richarda Claydermana, poznatog po Baladi za Adelinu. Uz Claydermana, Rahelini heroji su i pijanisti i skladatelji Yiruma te Ludovico Einaudi. Oni su ti koji ju nadahnjuju u oblikovanju njezina vlastitog skladateljskog stila. Od 2017. zastupa ju Sony Classical i Sony Music Germany za koji je u kolovozu iste godine objavila i prvi singl Jeux Interditis; prvi album izlazi joj u jesen 2019.
 
Za svoj prvi izlazak pred zagrebačku publiku Rahel Senn izabrala je partiture istinskih majstora glasovirske literature Chopina, Brahmsa i Mozarta, a kao šećer na kraju odsvirat će sjetnu i profinjenu Mazurku u a-molu Vatroslava Lisinskog, iskazujući tako i svoje poštovanje hrvatskom skladatelju o 200.-obljetnici njegova rođenja, ali i hrvatskoj glazbi uopće. 

O dojmu što ga je skladba ostavila na nju sama piše: „Do sada potpuna nepoznanica, Lisinski me – u svojoj Mazurci – iznenađuje vrlo avangardnim stilom skladanja (s obzirom na razdoblje u kojem je živio). Dok se nježne melodije izmjenjuju u lijevoj i desnoj ruci poput varijacija, jednostavni suzvuci ili pojedinačne note dopunjuju skladbu kao svojevrstna pratnja. Kad sam prvi put odsvirala ovo djelo pomislila sam na današnju takozvanu pop-glazbu.“

Jednokratnim plaćanjem gotovinom ostvaruje se 10 % popusta. Na 20 % popusta imaju pravo osobe s invaliditetom i njihova pratnja; učenici, studenti, umirovljenici, pretplatnici ciklusa Lisinski subotom te skupni posjeti (više od 15 osoba). Prodaja ulaznica na blagajnama Lisinskog, blagajni Muzeja za umjetnost i obrt te na www.lisinski.hr.