Događanja

17.
travnja 2019.
Srijeda u 18:00 sati
Mala dvorana

SVEČANA DODJELA NAGRADE "GRIGOR VITEZ" ZA 2018. GODINU

Srijeda U 18:00
Mala dvorana
Organizator: Savez društava "Naša djeca" Hrvatske
Ulazak uz pozivnicu
Ulazak uz pozivnicu
Izvođači:
Dječji ansambl KKD Ivana Brlić Mažuranić, Slavonski Brod
Junior Musical Class Husar & Tomčić
 
Nagrada “Grigor Vitez” je godišnja nagrada za dječju književnost i ilustraciju. Osnovana je i po prvi put dodijeljena 1967. godine. Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice. Od prošle godine, a nakon pola stoljeća postojanja, u suradnji s Hrvatskim centrom za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, osniva se Dječji žiri Nagrade „Grigor Vitez“. Nagrada „Grigor Vitez“ tako postaje prva hrvatska nagrada za tekst i ilustraciju koju uz stručnjake dodjeljuju i djeca.
 
Osim nagrade autorima i autoricama, svake godine dodjeljuju se i posebne pohvale urednicima i nakladnicima. Ta su priznanja izraz stava da je za kvalitetnu dječju knjigu i slikovnicu potreban sklad teksta, ilustracije, grafičkog i likovnog uređenja te dizajn.
 
Preko stotinu nagrađenih knjiga za djecu i mlade uvršteno je u sam vrh umjetničkih ostvarenja za djecu, a mnogi od nagrađenih autora postali su klasicima naše dječje književnosti ili lučonoše najvećih kvaliteta koje je dostigla ilustracija knjiga za djecu u nas. Prvi laureati ove nagrade bili su književnici Gustav Krklec i Ratko Zvrko te likovni umjetnici-ilustratori knjiga za djecu Cvijeta Job i Vilko Selan Gliha.
 
Osnivač nagrade je Savez društava "Naša djeca" Hrvatske koji već više od 69 godina kontinuirano djeluje s djecom i za djecu. Među različitim sadržajima i aktivnostima Saveza, od najranijih dana važno mjesto zauzima područje dječje knjige, u cilju unapređivanja njezinog izdavaštva.
 
                            https://www.youtube.com/watch?v=6bsudkmfATQ
 
Ulazak je besplatan uz predočenje ulaznice koju možete podići na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog sat vremena prije svečanosti.