Novosti

9. travnja 2019.

Berlinska publika oduševljena Istarskom suitom Natka Devčića

U nedjelju je u dvorani Berlinske filharmonije prvi puta odzvanjala Istarska suita u izvođenju Simfonijskog orkestra Berlinskoga radija pod dirigentskom palicom maestra Ivana Repušića.
 
Berlinski mediji izvijestili su o toj koncertnoj večeri ne krijući oduševljenje Istarskom suitom za orkestar Natka Devčića koja je svojom raskoši preplavila Berlinsku filharmoniju.
 
Ugledne njemačke dnevne novine Der Tagesspiegel objavile su članak pod naslovom „Oh, kako je lijepa Istra“ u kojem novinarka i muzikologinja Christiane Tewinkel piše da su Istarskom suitom maestro Repušić i orkestar poveli publiku na prekrasno putovanje u Istru. „Prekrasne instrumentacije, formom briljantno odmjerena Istarska suita hrvatskoga skladatelja Natka Devčića (…) odlikuje se ugodnim početkom pomalo eterične Predigre i fino oblikovanim plesnim stavkom Poskočnica (pri čemu je do izražaja došlo Repušićevo poznato majstorstvo za dirigentskim pultom, njegova smirenost i precizan pristup orkestru). Uslijedila je Uspavanka, skladana preko pomalo suho harmonizirane gudačke dionice u pozadini, zaključno s Finalom, u kojem znalački ostinato prodire iz dubina basovske dionice orkestralnog aparata“, komentirala je njemačka muzikologinja.
 
To sjajno djelo hrvatske glazbene literature skladano je 1948. godine, a zahvaljujući maestru Repušiću, doživjelo je napokon i svoju prvu izvedbu na Kemperovu trgu, u najprestižnijem njemačkom glazbenom hramu.
 
Maestro Repušić od 2017. godine je šef-dirigent Orkestra Minhenskoga radija, jednog od najboljih i najuglednijih svjetskih orkestara, i na njihovim se programima često nalaze djela istaknutih hrvatskih skladatelja, što ga nesumnjivo čini veleposlanikom hrvatske kulture.
Prošle su godine, u sklopu ciklusa Lisinski subotom, maestro Repušić i Simfonijski orkestar Berlinskoga radija, s mladim virtuoznim pijanistom Aljošom Jurinićem, izazvali ovacije izvedbama Devčića, Prokofjeva i Mahlera, dok je u ovogodišnjem izdanju ciklusa Lisinski subotom maestro Repušić ravnao Orkestrom Minhenskoga radija, Zborom bavarskoga radija i djevojačkim zborom Zvjezdice u izvedbama zborskih izvadaka iz znamenitih opera.