Novosti

29. rujna 2019.

Ciklus Lisinski subotom otvoren velikim glazbeno-scenskim spektaklom – velikom skladatelju u čast

Najprestižniji ciklus klasične glazbe u Hrvatskoj započeo je 38. sezonu spektakularnim programom u čast 200. obljetnice rođenja velikog skladatelja čije ime nosi.
 
Nešto uistinu nesvakidašnje dogodilo se na prvom od šesnaest vrhunskih koncerata sezone koja je već sada nadmašila sva očekivanja. Prodan je rekordan broj pretplata, čak njih 1500, nakon čega je prodaja naglo zaustavljena, zbog prijetnje rasprodanosti cijele Dvorane. “Važna je ljubav koju dijelimo na koncertima, zato mi je iznimno drago da vas je sve više i više”, izjavio je ravnatelj g. Dražen Siriščević, predstavivši program vjernim posjetiteljima koji su nestrpljivo iščekivali početak uzbudljive večeri.
 
Težak život velikoga skladatelja koji je za vrijeme svojeg života bio neshvaćen te nije doživio zasluženu potvrdu ni slavu, dobio je interaktivan i dinamičan hommage koji je izazvao veliko oduševljenje kako publike, tako i glazbenika koji su s posebnim ponosom i žarom izveli presjek najboljih (i očuvanih) djela Vatroslava Lisinskog.
 
Mnogima je ovo bio svojevrstan prvi istinski susret s Lisinskim, uvid u njegov glazbeni karakter, specifična skladateljska rješenja koja u sebi nose posebnost nacionalnog zvuka uz romantičarski duh, čvrstinu te istinsku oluju emocija.
 
Hrvatsku glazbenu reprezentaciju predvodio je maestro Nikša Bareza koji je s posebnom pažnjom i velikim poštovanjem pristupio djelima Lisinskog. U svaki je, pa čak i onaj najskriveniji detalj uspio udahnuti život, perfekcionistički uspjevši prenijeti istinski značaj, specifičnost i kvalitetu opusa Lisinskog.
 
Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pobrinuo se da djela zvuče uistinu bogato i moćno dok su posebne simpatije publike dobile emotivne i elegantne izvedbe solo pjesama Lisinskog koje su izveli vrhunski operni solisti – mezzosopranistica Ivana Srbljan, bariton Ljubomir Puškarić i tenor Ladislav Vrgoč, uz klavirsku pratnju Zrinke Ivančić Cikojević.
 
Gromoglasni pljesak i ushićenje bili su potvrda oduševljenja interaktivnim programom koji je otkrio dosad nepoznatu glazbenu stranu Lisinskog. Glumci Slavko Juraga i Nikša Kušelj između svakog su djela čitali razna svjedočanstava i osvrte suvremenika, krećući se čitavom Dvoranom, čime je dodatno naglašena tragičnost sudbine skladatelja koji je hrvatskoj kulturi ostavio neprocjenjivo blago.
 
Sopranistica Ivana Lazar, Anabela Barić i Marta Schwaiger, tenor Domagoj Dorotić i bas Ivica Čikeš zaokružili su postavu vrhunske hrvatske glazbene reprezentacije izvevši ulomke iz njegovih dviju opera, no najspektakularniji trenutak večeri zasigurno je bio izvedba Uvertire broj 5, Bellona – iznimno snažno, energično djelo publiku je naprosto ostavilo bez daha te tako pokazalo velik potencijal da postane sve češći dio koncertnih repertoara, ne samo domaćih, već i stranih orkestara.
 
Na samom kraju spektakularnog koncerta, kompleksne glazbene i tragične životne priče, hommagea velikom skladatelju, postavljeno je pitanje koliko se toga u posljednjih 200 godina zapravo promijenilo. Ime Dvorane učinilo je njegov lik besmrtnim, dok je cjelovečernji doživljaj Lisinski 200 isto učinio za ono najvažnije, njegovo djelo, koje je od neizmjerne važnosti za kulturnu baštinu Hrvatske te njezino pozicioniranje u svjetskoj glazbenoj povijesti, čime je otvorena jedna nova era glazbene umjetnosti ovoga područja. 
 
Ciklus Lisinski subotom nastavlja se 12. listopada, kada u Dvoranu stiže legendarna Filharmonija BBC-ja, pod ravnanjem maestra Johna Storgårdsa i trenutno najbolji, najpopularniji i najtraženiji violončelist mlađe generacije - Kian Soltani.  
 
 
foto: Buga Cvjetanović