Novosti

16. prosinca 2019.

Glasne ovacije u Lisinskom – emotivan spektakl u sjećanje na Vjekoslava Šuteja

Velike svjetske glazbene zvijezde i publika u dvorani ispunjenoj do posljednjeg mjesta sinoć su disali kao jedno – vrhunskom su se izvedbom Verdijeva „Rekvijema” prisjetili maestra Vjekoslava Šuteja.
 
„Điđi će sigurno biti sretan i ponosan”, uoči koncerta izjavio je maestro Ivan Repušić, koji je ravnao Zagrebačkom filharmonijom, Zborom opere HNK u Zagrebu, Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić te pjevačima solistima sa samog svjetskog vrha klasične glazbe. Sopranistica Krasimira Stojanova, mezzosopranistica Elena Židkova, tenor Tomislav Mužek i bas Marko Mimica nikog te večeri nisu ostavili ravnodušnim. Emocija koju su ostavili na pozornici bila je uistinu jedinstvena.
 
Repušić, Điđijev učenik, danas dirigent svjetskog glasa, izvukao je najbolje iz svakog pojedinca, donio je Verdija u najboljem obliku i s velikim dostojanstvom prisjetio se svog velikog prijatelja, uzora, čovjeka koji je bio vječni optimist i iza sebe ostavio neprocjenjivu ostavštinu shvaćanja glazbe i umjetnosti. 
 
Operni belcanto i duboka duhovna meditacija o smrti, snažni a cappella dijelovi, velike fuge i gotovo svjetovni ushit spasenja... Pluralnost Verdijeva glazbenog izričaja čini Rekvijem, tu glazbenu i duhovnu dramu, čak i danas iznimno aktualnom, veličanstvenom. Ovaj put s posvetom velikanu koji ju je obožavao dirigirati, a svoje je znanje i shvaćanje glazbe nesebično dijelio, približavajući je širokoj publici.
I deset godina nakon smrti, maestro Šutej u mislima je i publike i glazbenika – glazba ga je učinila besmrtnim, a ovakvi spektakli omogućuju i novim generacijama da se susretnu s njegovim umijećem i pozitivnim duhom.  
 
Ciklus Lisinski subotom nastavlja se 21. prosinca nastupom glasovitog orguljaša Oliviera Latryja.
 
foto: Tugomir Hrabrić