Novosti

9. listopada 2018.

Ivo Pogorelić izvodi jedno od najboljih i najtežih djela skladanih za klavir

Drugi koncert za klavir Sergeja Rahmanjinova jedno je od najpopularnijih djela klavirskoga koncertnog repertoara, no samo ga najbolji mogu svirati.
 
Drugi koncert za klavir Sergeja Rahmanjinova uzdignuo je velikoga skladatelja i vratio ga na scenu poslije fijaska koji je izazvao podsmijeh glazbene kritike nakon premijere njegove Prve simfonije 1897. godine.
 
Ovaj je koncert posvećen Nikolaiu Dahlu, liječniku koji je redovitim hipnoterapijama i psihoterapijama pomogao skladatelju da povrati samopouzdanje i pobijedi tešku depresiju.
 
Zbog neopisivog doživljaja oduševljenja koje izaziva u slušatelju i impresivnih glazbenih rješenja, smatra se da je Drugi koncert za klavir skladan upravo u stanju hipnoze. Mračan i dramatičan, ovaj je koncert brzo stekao svjetsku slavu i skladatelju osigurao mjesto u vječnosti.
Kompleksno djelo zahtijeva tehnički perfekcionizam pijanista, ali i nešto dulji raspon prstiju od prirodnog, zbog čega je često predmet ironičnih šala u "branši". Pretpostavlja se da je Rahmanjinov bolovao od Marfanovog sindroma, poremećaja veznih tkiva koji mu je omogućio širi raspon prstiju od uobičajenog i mogućnost sviranja ovako izazovnih djela.
 
Ovo je djelo često rabljeno u popularnoj kulturi, u televizijskim serijama ili kao motiv za nadahnuće u pjesmama Franka Sinatre "Full Moon and Empty Arms", "I Think of You" i "Ever and Forever", kao i u pjesmi "Space Dementia" grupe Muse.
 
U prstima Ive Pogorelića ovo će djelo zasigurno jednako odisati velikom strašću kao i impresivnim tehničkim perfekcionizmom. Uz pratnju vrhunskog orkestra Filharmonije nacija pod ravnanjem maestra Justusa Frantza, 3. studenoga na pozornici Lisinskog.
 
Ulaznice potražite na www.lisinski.hr i blagajni Dvorane.