Novosti

10. veljače 2019.

Ivo Pogorelić još jednom izazvao divljenje Lisinskog

Ivo Pogorelić iz godine u godinu uživa veliko poštovanje i vjernost zagrebačke publike zbog čega su njegovi redoviti koncerti u sklopu ciklusa Lisinski subotom mjesecima unaprijed rasprodani.
 
Pijanistička institucija, jedinstven i čudesan; tijekom bogate i svjetski uspješne karijere nikada nije izostavio Lisinski. “Ciklus unutar ciklusa” ima posebnu draž svake koncertne sezone, a posebna je atmosfera vladala i sinoć kada je maestro Pogorelić odlučio počastiti publiku ozbiljnim i emotivno poprilično zahtjevnim programom.
 
Note Mozartova Adagia u h-molu, K. 540 bile su samo blaga uvertira u tminu, ozbiljnost i melankoliju Sonate u h-molu, S. 178 Franza Liszta. Hladnoća i svojevrsna suzdržanost izmjenjivale su se sa žestokim uraganom zahtjevnih pasaža u nepredvidljivom remek-djelu koje zahtjeva iznimnu zrelost glazbenika kako bi dotaknuo svakog pojedinca u publici. Trenuci nježnosti i mekoće zvuka bili su rijetki, ali neprocjenjivi – dokaz jedinstvenosti čarolije umjetničkog pristupa maestra Pogorelića koji i dandanas izaziva oduševljenje diljem svijeta.
 
Drugi dio koncerta bio je nešto lakšeg karaktera. Izvedbom Schumannovih Simfonijskih etida, op. 13 oduševio je publiku koja ga je nagradila gromoglasnim ovacijama. U moru zahtjevnih nota tako se našlo mjesta i za zaigranost, poletnost, svijetle trenutke bezbrižnosti i lakoće izražavanja, čime se u jednoj večeri izmijenio dijapazon doživljaja rijetko viđene širine.
 
Bilo je to još jedno cjelovečernje uspješno glazbeno putovanje uz emocije kakve je uistinu teško uspješno spojiti u jednu kompaktnu cjelinu, no velikanima kao što je Ivo Pogorelić ovakvo što itekako polazi za rukom, zbog čega se svako njegovo pojavljivanje na pozornici Lisinskog dugo pamti i prepričava.
 
Lisinski subotom nastavlja se gostovanjem jednog od najprestižnijih dirigenata i pijanista današnjice. Sir Andras Schiff i Orkestar doba prosvjetiteljstva pripremaju poseban program koji zasigurno nikog neće ostaviti ravnodušnim, 16. ožujka na pozornici Lisinskog.
 
 
Foto: Tugomir Hrabrić