Novosti

17. studenoga 2019.

Jevgenij Kisin nastupio u Lisinskom – Beethoven u rukama glazbenog genija

Ulaznice za ovaj koncert planule su već pri samoj najavi, a jedan od ponajboljih svjetskih pijanista u Lisinskom je opravdao sva očekivanja zagrebačke publike.
 
Jevgenij Kisin, ruski pijanist koji je osvojio svijet već kao dječak, posebno je poznat po interpretaciji romantičarskih remek-djela dok je, uoči velike 250. obljetnice rođenja, za ovaj koncert odabrao djela Beethovena – tri Sonate te Varijacije i fugu u Es-duru.
 
Tako je do posljednjeg mjesta ispunjen Lisinski odveo na uzbudljivo glazbeno putovanje emocijama - Patetična, Eroica, Oluja i Waldstein dobile su njegov osobni pečat, ispunjen visokim tehničkim perfekcionizmom. Dočekan je i otpraćen glasnim ovacijama, dok se u publici moglo primijetiti mnogo mladih obožavatelja, čak i budućih glazbenika koji su s velikim zanimanjem osluškivali i promatrali svaki pokret ovog pijanističkog velikana.
 
Beethoven pod njegovim prstima zvuči lepršavo, ležerno i opušteno, no samo na površini. Kada se slušatelj malo više udubi u zvuk, primjetan je izuzetan napor i detaljističko poznavanje opusa, pravilno doziranje romantičarske oluje emocija te klasičarske zaigranosti i elegancije. Trenutnu fazu Kisinove karijere mnogi nazivaju vrhuncem njegove glazbene moći jer je njegova vizija hrabra, na trenutke drska, dok se virtuoznost koja dolazi u paketu s tehničkom preciznosti ove vrste uistinu rijetko susreće.
 
Radi se o njegovu nepogrešivom instinktu koji je poduprt bogatim iskustvom i velikim poznavanjem glazbene povijesti čiji kontekst neizmjerno poštuje i primjenjuje ga u praksi, a što već dugi niz godina zadivljuje slušatelje diljem svijeta.
 
Ciklus Lisinski subotom nastavlja se 30. studenoga velikim slavljem stote obljetnice Zagrebačkog kvarteta kojem će se na pozornici pridružiti i gosti.
 
 
foto: Tugomir Hrabrić