Novosti

25. studenoga 2018.

Kraljevski Concertgebouw orkestar – svjetski vrh još jednom za publiku Lisinskog

Jedan od najboljih svjetskih orkestara nastupio je sinoć u još jednom u nizu rasprodanom koncertu ciklusa Lisinski subotom uz mlade snage zagrebačke Muzičke akademije.
 
“Side by Side” projekt je Kraljevskog Concertgebouw orkestra zbog kojeg u svakoj zemlji u kojoj gostuju u sklopu aktualne turneje na koncert pozovu najbolji lokalni orkestar mladih. Čast je tako sinoć pripala studentima Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu koji su samo tjedan dana ranije na istom mjestu oduševili publiku presjekom američke glazbe dvadesetog stoljeća. Sada su se primili u koštac s Beethovenovom “Uvertirom Egmont”, skladanom za istoimenu Goetheovu tragediju. “Eroica” među uvertirama, snažnog orkestralnog zvuka, pokazala je kvalitetu prestižnog nizozemskog orkestra, ali i još jednom potvrdila hrabrost i talent mladih hrvatskih glazbenika.
 
Jedna od najzanimljivijih violinistica na svjetskoj glazbenoj sceni, Isabelle Faust, svoju je virtuoznost pokazala izvedbom Beethovenova “Koncerta za violinu i orkestar u D-duru, op 61”. Publiku je osvojila iznimnom sviračkom tehnikom i nepogrešivim glazbenim instinktom, što je uz trajnu brigu o povijesnom kontekstu djela koje je izvela, njenu izvedbu učinilo duboko promišljenom, snažnom i iskrenom. Glasan aplauz zato nije izostao.
 
Drugi dio koncerta bio je posvećen Schumannovoj “Drugoj simfoniji u C-duru, op. 61”. Vođeni slavnim belgijskim dirigentom Philippeom Herreweghom, koji je uspio izvući najbolje iz djela prepunog potresne dramatike uzrokovane skladateljevom borbom s uznapredovanom živčanom rastrojenošću. Svaka dionica Kraljevskog Concertgebouw orkestra brižno je njegovana i zvučno oblikovana, pa su tako gudači poznati po svom baršunastom zvuku, limeni puhaći po zlatnom, a drveni puhaći po izrazito osobnom zvuku.
 
Zagrebačka je publika još jednom uživala u najboljem sa svjetske scene klasične glazbe. Vrhunski program se nastavlja koncertom velike operne dive, sopranistice Krassimire Stoyanove, koja na pozornicu izlazi 22. prosinca.
 
 
foto: Tugomir Hrabrić