Novosti

16. svibnja 2016.

Lisinskisti najavili spektakularnu, novu glazbenu sezonu

U ponedjeljak 16. svibnja u 11,30 sati u prepoznatljivom stilu Lisinskog, punom dobre energije i optimizma koji nikada ne sustaje, uoči velikoga završnog koncerta ovogodišnje sezone Ive Pogorelića, predstavljen je na konferenciji za novinare novi program koncertne sezone 2016./2017.

Živio Lisinskizam, slogan s kojim Dvorana juriša u novu sezonu objasnio je ravnatelj Dražen Sirišćević: „S Lisinskizmom i Lisinskistima slavimo zajedništvo a prevladavamo podjele i isključivost raznih drugih izama, koji nas guše u dnevoj politici. Kada doista želite ići naprijed, ne lutate lijevo ili desno.Nemojmo zaobilaziti bolju budućnost. Krenimo joj u susret, jezikom koji svi razumiju, jezikom glazbe. Zato je Lisinskizam, pojam svih ljubitelja glazbe i onih koji će to tek postati, otvoren za sve ljude dobre volje!

U novoj sezoni najavljen je program bez alternative i bez konkurencije s najvećim svjetskim orkestrima, dirigentima, solistima i hrvatskom glazbenom reprezentacijom.

Novu, 43. po redu koncertnu sezonu, otvorit će zajednički nastup ansambala Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Hrvatske radiotelevizije i Muzičke akademije u Zagrebu, koji će pod ravnanjem maestra Nikše Bareze izvesti , pravu glazbenu senzaciju „Gurre Lieder“ Arnolda Schonberga. Maestro Nikša Bareza naglasio je kako su "Pjesme iz Gurrea " jedno od nazahtjevnijih glazbenih djela 20. stoljeća.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić istaknuo je kako će nastaviti podupirati vrijedne umjetničke projekte koji izgrađuju kulturni identitet grada Zagreba i cijele Hrvatske. Zahvalivši svima u Dvorani koji dobro rade na glazbenoj izvrsnosti Lisinskog, zaključio je kako će ljubitelji glazbe s odlično pripremljenim programom i od ove jeseni moći uživati u maestralnim nastupima domaćih i inozemnih virtuoza.

Predsjednik Uprave Splitske banke, Andre-Marc Prudent kao novi partner Lisinskog, rekao je kako je zajednički cilj Societe Generale i Dvorane doprinjeti snažnoj promociji kulture grada Zagreba i Hrvatske, naglasivši kako je Dvorana ključan element kulturnog života europske metropole, kakav Zagreb sigurno jest.

U novoj sezoni Lisinski subotom svirat će: Cameron Carpenter, najveći virtuoz orgulja na svijetu, vilonistički virtuozi: Vadim Rjepin, Leonidas Kavakos i Isabelle Faust, briljatni flautist Emmanuel Pahud, čudesni gitarist Petrit Çeku, naš nezaobilazni genij glasovira Ivo Pogorelić i mlada hrvatska pijanistička zvijezda Aljoša Jurinić. S dirigentima kao što su: Jonathan NottIván Fischer, Trevor Pinnock i Gintaras Rinkevičius nastupit će Tokijski simfonijski orkestar, Budimpeštanski festivalski orkestar, Komorna akademija iz Postdama, Novosibirska filharmonija, Zagrebački solisti, pjeva Zbor Ruske patrijaršije iz Moskve... Lisinski nastavlja dugogodišnju suradnju i s Muzičkom akademijom u Zagrebu, s dva velika koncerta kojima će ravnati maestri Mladen Tarbuk i Tomislav Fačini.

Radost Lisinskizma kruži svijetom!

foto: Denis Povijač