Novosti

24. svibnja 2016.

Maestralan Ivo Pogorelić za kraj spektakularne sezone

Veličanstveni recital Ive Pogorelića za kraj ove i kao najava sljedeće sezone ciklusa Lisinski subotom.
 
Puni sat trajao je prvi dio recitala: Fantasia quasi sonata u d-molu (Nakon čitanja Dantea) iz druge knjige Godina hodočašća, a potom Fantazija u C-duru, op. 17. Za većinu pijanista samo te dvije skladbe bile bi veliki podvig, zašećeren još kojim manjim komadom. Ali, razina pijanističkog savršenstva i glazbeničke inteligencije, koju Pogorelić demonstrira u ta dva kapitalna djela velikih majstora 19. stoljeća Franza Liszta i Roberta Schumanna, većini živih pijanista ionako je nedostižna. Pogorelić u drugom dijelu nastavlja s još dvije skladbe koje strše na samom vrhu popisa najtežih ispita i provjera pijanističke tehnike i umjetnosti: najprije Tri stavka iz Petruške, čiji je pijanistički koncentrat i obradu napravio sam Igor Stravinski, a onda obje knjige Varijacija na Paganinijevu temu, op. 35, Johannesa Brahmsa.
 
Veliki pijanist svoju publiku ne zavodi sentimentalnostima, širokim osmjesima ili afektiranjem bilo koje vrste. On jednostavno sjedne i svira. Kao nitko drugi na svijetu. 
 
Izvor: Večernji list (tekst: Branimir Pofuk)
 
Bio je to veličanstveni kraj ove i najbolja moguća najava sljedeće sezone ciklusa Lisinski subotom u koji se Ivo Pogorelić vraća s novim glazbenim blagom i poukama.  
 
Foto: Tugomir Hrabrić