Novosti

6. prosinca 2018.

Maestralni uspjesi vrhunskog mladog pijanista svjetskih razmjera

Fantastičnu koncertnu godinu Ivan Krpan zaključuje u Hrvatskoj, u riječkoj Guvernerovoj palači 13. prosinca.
 
Nakon što je svojim impresivnim pijanističkim dostignućima dodao i prošle godine osvojenu prvu nagradu na prestižnom međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu, 21-godišnji Ivan Krpan ne prestaje putovati i koncertirati diljem svijeta. Turneje u Južnoj Koreji i Južnoj Americi, nastupi u Kini, Rusiji, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji…
 
Kaže da mu je svejedno gdje svira, jer je najvažnije da publika cijeni i osjeti pijanistov unutarnji doživljaj djela. Za njega su jedno izdržljivost, tehnika i note, a nešto posve drugo je živjeti kroz glazbu, iskreno je predstavljati i ponirati u nju.
„Kada puno putuješ i stalno mijenjaš gradove vrlo kratko boraveći u njima, shvatiš veliku istinu: zapravo nije važno gdje se nalaziš. Shvatiš da je glazba univerzalna i da je možeš izvoditi gdje god želiš. Svijet zapravo nije tako velik kao što se čini“, nedavno je izjavio Krpan za hongkonški portal Interlude uoči tamošnjeg nastupa.
 
„Ljudi se danas pomalo plaše klasične glazbe, nije im bliska. Ako si glazbenik, koncert predstavlja stres i očekivanja – sve ono što ne pomaže. Ne možeš se u potpunosti opustiti, ali to treba prevalirati.“ Krajnji cilj kojemu on teži na svojim brojnim koncertima jest postići nešto predivno i istovremeno prirodno. „Tek tada“, smatra Krpan, „shvatiš koliko je to nagrađujuće i smisleno.“
Iako je još student pete godine Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, ovaj mladi pijanist iznimna talenta već niže i više nego zavidne uspjehe.