Novosti

19. prosinca 2019.

Muzički informativni centar Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog s ponosom predstavlja nova notna izdanja!

I ove je godine Muzički informativni centar Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog hrvatsku glazbu i kulturu obogatio nizom antologijskih izdanja glazbenih djela koja su dosada široj javnosti bila potpuno nepoznata.
 
Iz teško čitljivih rukopisa, s požutjelih papira tintom upisanih nota koji su, zaboravljeni, godinama čamili na policama arhiva ili bili skriveni u hrpi starih nota nekog privatnog stana, notografi i redaktori MIC-a KDVL-a uspjeli su stvoriti savršeno čitljive notne zapise koji otkrivaju nevjerojatno uzbudljive zvukovne svjetove pune ljepote, nadahnuća i glazbenog majstorstva!
 
Nevjerojatna je činjenica da Simfonija u a-molu (ujedno i prva moderna hrvatska simfonija) Franje Krežme – genijalno nadarenog glazbenika, violinista svjetskog glasa koji je tragično skončao s nenavršenih 19 godina – dosad nije bila izdana! A Krežma ju je skladao s tek navršenih 17 godina, kad je u Berlinu postao koncertni majstor orkestra Bilse'sche Kapelle iz kojega je nekoliko godina poslije nastala Berlinska filharmonija! Tek sada, točno 140 godina otkad ju je Krežma skladao, stvoreni su preduvjeti da se prva romantična hrvatska simfonija iz partiture i orkestralnog materijala koji je izradio MIC KDVL-a napokon i izvede! Istovremeno divna i za hrvatsku kulturu gotovo poražavajuća činjenica!
 
MIC nastavlja i tradiciju izdavanja velikih partitura simfonijskih i oratorijskih skladbi. Ove godine u tom važnom i ostvarenjima visoke umjetničke vrijednosti bogatom segmentu hrvatske glazbe bit će predstavljene Istarske freske iz Berma, triptih za mješoviti zbor i veliki orkestar Borisa Papandopula, vrlo originalno, monumentalno djelo inspirirano srednjovjekovnom hrvatskom umjetnošću istarskih crkvica i starim pučkim napjevima koje je autor na kongenijalan način integrirao u svoju velebnu i orkestralnim bojama raskošnu glazbenu fresku! Osim toga, Papandopulu, jednom od najvećih naših glazbenika 20. stoljeća, posebnu pozornost pridajemo i izdavanjem njegovih s nepravom manje poznatih skladbi za glasovir (Četiri preludija, Dva komada za glasovir op. 13, Kaleidoskop 74, Tri kompozicije za glasovir, Dodekafonski koncert i Moreška, narodna igra s Korčule za dva glasovira).
 
Osim Papandopulovih Istarskih fresaka, važan prilog izdanjima orkestralnih skladbi hrvatskih autora svakako je Prva simfonija „Romantična“ Josipa Mandića, skladba koju su hrvatski kritičari 1931. ocijenili kao „dosada najveće i najznačajnije djelo naše muzike“, kao i njegov novoklasični Puhački kvintet. Moderni glazbeni izražaj ekspresivnog naboja karakterizira i Gudački kvartet op. 49 s podnaslovom Dva svijeta (sa, po svemu sudeći, skrivenim glazbenim programom) Alfreda Švarca, zanimljivog skladatelja čiji veliki opus tek treba otkriti. Počast  nedavno preminulom skladatelju Željku Brkanoviću (1937. – 2018.) MIC KDVL-a odaje izdanjima njegovih skladbi Nymtyros za flautu i gitaru te Pavana i gagliarda za elizabetinski duo, za violinu i gitaru, djela profinjenog, vrlo izvornog i poetičnog glazbenog jezika. Suvremena glazba zastupljena je i izdanjem skladbe 47 pitanja za orkestar, duhovitog i osebujnog djela Dubravka Detonija.
Hrvatska sakralna glazba iznimno je važne doprinose dobila izdanjima Misse in C jednoga od najvažnijih hrvatskih preporodnih skladatelja - Ferde Livadića, Psalmi, missa, et alia cantica quinque vocibus Tomasa Cecchinija, kapelnika stolnih crkava u Splitu i Hvaru (koja čini šesti svezak sabranih djela toga ranobaroknog majstora) te veličanstvene zbirke instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih skladbi svjetski poznatog skladatelja, rođenjem Porečanina, Francesca Uspera Compositioni armoniche iz 1619. godine.    
 
MIC KDVL-a u ovoj prilici izražava svoju zahvalnost Ministarstvu kulture i Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba, koji su financijski omogućili realizaciju svih navedenih za hrvatsku kulturu iznimno vrijednih izdanja!