Novosti

10. lipnja 2020.

Nagrada "Vladimir Nazor" za životno djelo Valteru Dešpalju

Hrvatska državna nagrada za životno djelo na području glazbene umjetnosti dodijeljena je umjetniku impresivne karijere koji je muzicirao diljem svijeta, od Carnegie Halla, amsterdamskog Concertgebouwa do Opere u Sydneyu te surađivao s najznačajnijim glazbenicima 20. stoljeća poput Heinricha Schiffa, Gidona Kremera, Yurija Bashmeta i Philippea Entremonta!
 
Valter Dešpalj osnivač je i ravnatelj festivala mladih gudača Strings Only! u Zadru, bio je glazbeni ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara (1996.-2000.), predani pedagog na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te gostujući profesor na brojnim sveučilištima u SAD-u i Australiji.
 
Vrsni je promicatelj djela hrvatskih skladatelja – nenadmašnim interpretacijama skladbi Ive Mačeka, Dore Pejačević, Brune Bjelinskog, Rudolfa Matza, Borisa Papandopula, Stjepana Šuleka i drugih, uvelike je pridonio i njihovoj međunarodnoj afirmaciji.
 
Uz brojna diskografska izdanja snimljena za izdavačke kuće u Hrvatskoj, Njemačkoj, Rusiji i SAD-u, Dešpalj je autor i niza didaktičnih djela za violončelo, ali i iznimno uspješnih transkripcija među kojima posebno mjesto imaju Bachove Suite za violončelo solo koje je obradio za solo gitaru.
Pretplatnici ciklusa Lisinski subotom osobito pamte nezaboravan koncert Cellomania 2005. održan 12. studenog te godine na kojemu je Dešpalj nastupio kao član Ansambla violončelista Festivala Strings Only! uz slavnog violončelista Mischu Maiskog! 
 
Čestitamo maestru Valteru Dešpalju!