Novosti

26. studenoga 2018.

Odličan Bester Quartet sutra u Lisinskom!

U povodu gostovanja ovog glazbeno izuzetno zanimljivog poljskog ansambla, razgovarali smo s osnivačem kvarteta, Jarosławom Besterom.
 
Jarosław Bester nagrađivani je harmonikaš, skladatelj i vizionar kojega zbog virtuoznosti i domišljatog miješanja klasične glazbe s drugim žanrovima improvizacijskih formâ profesionalna javnost smatra vrlo originalnim glazbenikom inovativne sviračke tehnike.
Bester Quartet osnovan je 2007. godine, a nastao je iz poznatog ansambla The Cracow Klezmer Band, koji je Bester osnovao prije 20 godina. Band je postigao veliku popularnost i postao jedini poljski ansambl koji je intenzivno surađivao i snimao za prestižnu njujoršku izdavačku kuću Tzadik svjetski poznatog Johna Zorna, a tu je suradnju, nešto drugačijom glazbom, nastavio i Bester Quartet.
 
Izvodi li Bester Quartet još uvijek klezmer glazbu, pomiješanu s drugim žanrovima, ili ste završili s tom tradicijom?
 
Bester: U našoj se glazbi može čuti pregršt stilova, to je mješavina jazza, klasike i world musica. Klezmer je zapravo bio početna točka za istraživanje novih putova i stvaranje vlastitog jezika.
 
Tko je utjecao na vašu glazbu? Tko su vaši glazbeni uzori?
 
Bester: Ovo je vrlo teško pitanje. Mislim da je i na mene i na moje kolege utjecao cijeli niz skladatelja, od Bacha do Piazzolle, ali svaki od nas obožava slušati i jazz, i avangardnu glazbu, i folk…
 
Jeste li vi autor svih kompozicija koje izvodite?
 
Bester: Neki članovi kvarteta sviraju i u drugim ansamblima gdje neki izvode i vlastite kompozicije, ali u Bester Quartetu zasad najčešće skladbe i aranžmane pišem ja.
 
Osim autorskih skladbi, svirate li i neke obrade tuđih skladbi?
 
Bester: Moje kompozicije pisane su isključivo za ovaj kvartet. Davno prije svirali smo folk pjesme i klezmer glazbu, ali sad se predstavljamo samo autorskim repertoarom.
 
Svirate zajedno već više od 20 godina. Kako ste se uspjeli održati toliko dugo? Koja je tajna vašeg uspjeha?
 
Bester: Nije to lako i tijekom godina mnogo se toga promijenilo. Nemam recept za dugovječnost, ali mislim da se u našem slučaju radi o zajedničkom osjećaju za glazbu i želji za stvaranjem novoga zvuka. Isto tako, odlična publika i dobri međusobni odnosi važni su elementi.
 
U kvartetu sviraju samo akademski obrazovani glazbenici?
 
Bester: Da. Ovo je zgodno pitanje jer je svaki od nas svoju glazbenu avanturu započeo drugdje. Oleg Dyyak, koji osim harmonike svira klarinet i perkusije, diplomirao je, kao i ja, na Glazbenoj akademiji u Krakovu. Violinist Dawid Lubowicz završio je akademiju u Varšavi, a kontrabasist Maciej Adamczak studij jazza i suvremene glazbe na akademiji u Katowicama.
 
Uz angažman u Bester Quartetu, bavite li se i drugim poslovima?
 
Bester: Meni je ovaj kvartet glavna okupacija iako surađujem i snimam s mnogim glazbenicima u svijetu. Dawid je član jednog od ponajboljih ansambala koji sviraju jazz i improvizacije, Atom String Quartet. Oleg predaje u glazbenoj školi, a Maciej na Glazbenoj akademiji u Krakovu.
 
Pamtite li posebno neki od brojnih nastupa koje ste imali diljem svijeta?
 
Bester: Svaki je koncert bio odličan, ne bih mogao nijedan izdvojiti kao bolji od ostalih. Nadam se da ćemo koncert u Zagrebu pamtiti kao jedan od ponajboljih u našoj karijeri.
 
Što ćete svirati zagrebačkoj publici i što mislite, kako će publika reagirati?
 
Bester: Svirat ćemo najbolje skladbe s našega repertoara za koje se nadam da su dobar prijedlog za provesti utorak navečer, 27. studenog u Lisinskom. Odsvirali smo mnogo koncerata po svijetu i ljudi su uvijek odlično reagirali. Energiju koju šaljemo s pozornice uvijek primimo nazad od publike.
 
Jeste li ikad bili u Hrvatskoj? Znate li štogod o njoj?
 
Bester: Nikad dosad nismo bili u Hrvatskoj. Znam da je vaša zemlja jako lijepa i sunčana. Čuo sam da je Zagreb vrlo sličan mojemu rodnom gradu Krakovu. Provest ćemo u Zagrebu dva dana, te se nadam da ćemo uspjeti razgledati neke znamenitosti, iako nam je priprema za nastup prioritet.
 
Godinu 2019. započet ćete radno?
 
Bester: Da, planiramo objaviti novi CD s vrlo zanimljivim programom. Divne melodije iz 30-ih godina prošloga stoljeća, s posebnim gostovanjima na albumu.
Jako smo uzbuđeni oko toga i nadamo se da ćemo to pokrenuti već početkom sljedeće godine.
 
Gospodine Bester, hvala vam lijepa.
 
Bester: Hvala i vama i vidimo se uskoro u Zagrebu!