Novosti

7. travnja 2017.

Pet desetljeća održavanja Tribine Darko Lukić

U jubilarnoj godini održavanja, Lisinski će ugostiti čak dva koncerta Tribine: prvo će u ponedjeljak 10. travnja nastupiti dobitnik prošle tribine, pijanist Marijan Đuzel, dok koncert ovogodišnjih nagrađenih slijedi u ponedjeljak 24. travnja.

 

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika već pedeset godina organizira natjecanje mladih glazbenika, Tribinu Darko Lukić, s ciljem afirmacije i poticanja glazbenog stvaralaštva mladih, a ovogodišnji nagrađeni sudionici predstavit će se svečanim koncertom u ponedjeljak 24. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Manifestaciju je uvodno na konferenciji za novinare u četvrtak u Zagrebu najavila predsjednica Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU) Višnja Mažuran, koja je istaknula kako je "doista fascinantno to što jedna manifestacija natjecateljskog karaktera traje neprekidno već 50 godina".

"To znači da već pola stoljeća naše društvo prati najbolje od najboljih mladih glazbenih umjetnika", kazala je, napomenuvši kako to također znači da je za to vrijeme doista respektabilan broj mladih umjetnika napravio veliki korak u životu predstavljajući se cjelovečernjim koncertom u Lisinskome. Tribina se već godinama odvija u suradnji s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog kao ciklus "Mladi u Lisinskom – Tribina Darko Lukić".

Mažuran je zahvalila upravi Lisinskog na "udomljavanju" Tribine, gdje je organizatorima već 25 godina na raspolaganju Mala dvorana, koja omogućuje priliku mladim glazbenicima koji se tek afirmiraju da u odgovarajućem okruženju opremljene dvorane nastupe na profesionalnoj pozornici. HDGU je Nagradu Darko Lukić utemeljio u znak sjećanja na tog uglednog hrvatskog pijanista. Prvi koncert ciklusa održan je davne 1967., a u Lisinskome se održavaju od 1992. Tribina Darko Lukić danas je jedina platforma u RH koja kontinuirano podržava mlade glazbenike nagrađujući ih cjelovečernjim recitalom.

O važnosti ciklusa za hrvatsku glazbenu kulturu govore međunarodno priznata imena njezinih laureata među kojima su Ivanka Boljkovac, Saša Nestorović, Monika Leskovar, Radovan Vlatković, Ana Vidović, Lidija Horvat i mnogi drugi. Svake sezone nastupe mladih glazbenika prati pomno sastavljen žiri kojeg su ove godine činili Višnja Mažuran, Višnja Požgaj, Goran Bakrač, Branko Mihanović, Frano Đurović, Ana Boltužić, te Emin Armano kao predsjednik žirija, koji je ujedno i dugogodišnji voditelj Tribine.

Armano je istaknuo kako je riječ o važnoj platformi za afirmaciju mladih glazbenih umjetnika, koja je tijekom pet desetljeća ugostila i nagradila gotovo sve danas djelujuće glazbenike s uspješnim međunarodnim i nacionalnim karijerama.

Nagrada Darko Lukić ex aequo ove je godine pripala violončelistici Latici Anić i čembalistu Franji Biliću. Nagradu Darko Lukić za najbolju umjetničku suradnju dobio je pijanist Krešimir Starčević, a Diplomu Darko Lukić pijanistica Chiara Jurić. Dodjeljuje se i Nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu domaćeg skladatelja, koju je ove godine dobio Trio Sequenza, koji čine Marta Šomođi Homan (flauta), Bernard Homan (saksofon) i Kristina Kebet (klavir). Svoju nagradu dodjeljuje i KD Lisinski, a ove je godine pripala flautistici Mateji Šarlija.

Uz nastup u Maloj dvorani Lisinski, nagrađeni dobivaju plaketu i novčani iznos. Mladi se glazbenici na tribini predstavljaju s onim profilom programa koji njima osobno najbolje leži, a detaljan program s kojim će se predstaviti ovogodišnji laureati dostupan je na mrežnim stranicama KD Lisinski. Tribinu već godinama prati Treći program Hrvatskog radija, gdje se mogu čuti izravni prijenosi koncerata, a svoju podršku mladim glazbenicima koji se tu predstavljaju najavila je i Zagrebačka filharmonija, koja planira neke od njih uvrstiti u neki svoj budući program, te im tako dati priliku za nastup s velikim profesionalnim orkestrom.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch kazao je kako je riječ o inicijativi koja je dio misije te institucije usmjerene na poticanje glazbenog stvaralaštva mladih, "jer na mladima svijet ostaje".
 
(Izvor teksta: portal culturnet.hr, 7. travnja 2017.)