Novosti

26. studenoga 2018.

Razgovor s veličanstvenom avangardnom družinom La Fura dels Baus

„Želimo da publika okusi jednaku slobodu, jednake osjećaje koje je proživljavao Bach kad je skladao, ali i svirao u taverni s prijateljima, uz pivo.“
 
Ususret gostovanju spektakularne katalonske kazališne skupine 7. prosinca u Lisinskom, razgovali smo s redateljskim dvojcem predstave Free Bach 212, Mikijem Espumom i Davidom Cidom.
 
Koliki je izazov bio kombinirati Bacha s elektroničkom glazbom?
Miki Espuma: Nismo ni prvi ni posljednji koji koriste elektroničke instrumente uz partiture J. S. Bacha. Glazbena kvaliteta, inspiracija i umjetnička sloboda u interpretaciji stvaraju poseban doživljaj.
David Cid: Bach je jedan od najkompletnijih glazbenika koji dopušta kombinaciju s ostalim stilovima, pa je onda moguća i kombinacija s elektroničkom glazbom ili flamencom. Izazov je bio uzbudljiv, njegova nam je glazba dala mnogo slobode.
 
Koja je glavna poruka koju ste željeli poslati publici novim djelom Free Bach 212?
Miki Espuma: Free Bach 212 je iznad svega vježba slobode. Cilj je kombinirati i eksperimentirati, baš kao i u družini La Fura dels Baus, u kojoj smo izgradili karijeru, temeljenu na eksperimentalnom istraživanju izvođačke umjetnosti.
David Cid: Seljačka kantata je svjetovno djelo. Za Bacha je to bio način opuštanja, socijalizacije i postizanja osjećaja slobode. Želimo da publika okusi jednaku slobodu, jednake osjećaje koje je proživljavao Bach kad je skladao, ali i svirao u taverni s prijateljima, uz pivo.
 
Kako bi se Seljačka kantata mogla povezati s današnjim svijetom?
Miki Espuma: Ne postoje razlike. Svijet je jednako romantičan i sebičan. Ako bismo išli u detalje, možda bismo mogli pronaći više humora i optimizma među ljudima iz ruralnih područja iz 18. stoljeća. Ali ljudska rasa se u biti nije mnogo promijenila u posljednjih tristo godina.
David Cid: Autor libreta, Picander, priča o tulumu u čast poreznika u selu Saxonia, s kojim je popio pivo. Tko bi u ovim vremenima išta posvetio poreznicima?
 
Kako je nastao program Free Bach 212? Što je bila glavna inspiracija za produkciju?
David Cid: Free Bach je program nastao iz poštovanja i ljubavi koju želimo iskazati prema Bachovoj glazbi, a inspiracija je došla od razumijevanje slobode s kojom je njegova glazba blisko povezana.
Već ste na početku karijere počeli eksperimentirati s digitalnim kazalištem. Je li napredak tehnologije pratio vašu tadašnju umjetničku viziju?
David Cid: Uvijek smo pokušavali pratiti nove tehnološke trendove i uključivati ih u naše predstave. To nam daje mnogo mogućnosti, a najpametnije ih je potpuno iskoristiti.
Zašto bi zagrebačka publika trebala posjetiti vašu predstavu Free Bach 212 u Lisinskom?
Miki Espuma: To je optimistična, pozitivna predstava s puno humora ukamufliranoga u socijalnu, političku i ekonomsku kritiku Bacha iz 18. stoljeća. Kantanta sadrži i pjevanje flamenca u naglasku iz određenih ruralnih područja Španjolske, tradicionalne plesove i analogne sintesajzere iz 20. stoljeća. Trebate doći da biste shvatili da tu potraga ne prestaje, nego da umjetnost ostavlja još dug put za uživanje, ali i za shvaćanje lekcija iz povijesti.
David Cid: Europa je mjesto stvaranja. Obogatite svoj duh upoznajući običaje drugih zemalja!
 
Ulaznice za izvedbu Free Bach 212 ovih kultnih Katalonaca u prodaji su na blagajnama Lisinskog te na www.lisinski.hr i ulaznice.hr, kao i na prodajnim mjestima u sustavu ulaznice.hr.