Novosti

9. studenoga 2020.

Studenti zagrebačke Muzičke akademije oduševili Beethovenom i Stravinskim

U subotu je u sklopu ciklusa Lisinski subotom nastupio Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.
 
Koncertom naziva „300 za Beethovena i Stravinskog“ orkestar je na velikoj pozornici Lisinskog obilježio tri značajne godišnjice. Na programu su bila djela Ludwiga van Beethovenu u godini u kojoj cijeli svijet slavi 250. godišnjicu skladateljeva rođenja te Igora Stravinskog, ususret 50. obljetnici njegove smrti. Usto, ovim je koncertom obilježeno i 20 godina umjetničkoga rada dirigentice Jasenke Ostojić, koja je i ravnala orkestrom. 
 
Koncert je započeo Beethovenovom Uvertirom Egmont nakon koje je na pozornicu stupio mladi pijanist Arsen Dalibaltayan koji je uz orkestar izveo Drugi koncert za glasovir i orkestar u B-duru, op. 19. Iako je broj posjetitelja zbog epidemioloških mjera bio uvelike smanjem, publika je svojim glasnim pljeskom tu činjenicu potpuno ostavila nezamijećenom. 
 
Oduševljenje i ovacije koje je izazvao višestruko nagrađivani mladi pijanist Arsen Dalibaltayan nastavilo se i nakon što je neuobičajeno izveo skladbu Melodija suvremenog armenskog skadatelja i pijanista Arna Babadžanjana. 
 
Orkestar je koncert zaključio vrlo usredotočenom izvedbom atraktivne baletne suite Žar-ptica Igora Stravinskog, čiji je utjecaj davno prerastao okvire klasične glazbe.
 
Sljedeći koncert u sklopu ciklusa Lisinski subotom na rasporedu je 28. studenoga, kada Lisinski ugošćuje jedan od najpoznatijih ansambala za ranu glazbu Il Giardino Armonico, pod ravnanjem njihova umjetničkog ravnatelja Giovannija Antoninija. Ansamblu će se pridružiti vrhunska sopranistica Anna Prohaska s kojom će ansambl izvesti nagrađivan program Serpent & Fire.