Novosti

10. svibnja 2016.

U Lisinskom predstavljeno 64. izdanje Ljubljana Festivala

Ljubljana Festival najstariji je i jedan od najznačajnijih glazbenih festivala u široj regiji, a ove godine održati će se od 27. lipnja do 13. rujna u Ljubljani.
 
Na press konferenciji sudjelovali su:
  1. Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport
  2. Darko Brlek, direktor i umjetnički voditelj Ljubaljana festivala
  3. Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije
  4. Pero Glavinić, pomoćnik ravnatelja KDVL-a za programsko-tehničku službu
  5. Boštjan Koren, direktor  društva Slovenske željeznice- Potniški promet

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport , g. Ivica Lovrić, osobno je došao pozdraviti goste iz Ljubljane i izrazio zadovoljstvo jakom, stabilnom i kontinuiranom  međukulturalnom suradnjom između Ljubljane i Zagreba.

Ljubljana Festival  najstariji je i najznačajniji festival u široj regiji. U njegove 64 godine, na njemu su gostovali najpoznatiji svjetski orkestri  poput Bečke filharmonije, Izraelske filharmonije, Mariinskog gledališta iz Sankt Petersburga, Njujorške i Minhenske filharmonije, najveća  dirgentska imena poput:   Valerija Gergijeva, Lorina Maazela, Zubina Mehte, Ennia Morriconea te svjetski solisti poput:  Jose Carrerasa, Juliana Rachlina, Inve Mule..

Ni ove godine neće nedostajati velikih i zvučnih umjetničkih imena, a posebnost ovogodišnjeg izdanja festivala jest što će imati i hrvatskog predstavnika - Zagrebačka filharmonija održat će dva koncerta u sklopu Festivala.

Zagrebačka filharmonija, velikim koncertom sa Slovenskom filharmonijom otvorit će 64. Ljubljana festival  27.lipnja na središnjem ljubljanskom Kongresnom trgu. Otvoriti ovaj daleko najprestižniji Festival u regji velika je čast i simbol dobre suradnje koje Zagrebačka filharmonija njeguje sa gradom Ljubljanom, osobito u vidu međukulturalne suradnje. Jedan od najboljih svjetskih baritona – Erwin Schrott  i sopranistica svjetskog glasa Jaquelina Livieri  nastupit će kao solisti na spomenutom koncertu.

Još jedan, ovaj put, samostalni koncert u sklopu Festivala, Zagrebačka filharmonija imat će  4. srpnja pod ravnanjem izvrsnog mladog dirigenta Jeska Sirvenda uz briljantnog ruskog pijanista Denisa Matsueva.

Na press konferenciji direktor Festivala, g. Darko Brlek predstavio je cjelokupni program 64. Festivala Ljubljana. Program festivala obiluje nizom izvedbi iz raznolikih umjetničkih žanrova, uistinu velikim umjetničkim imenima i glazbeno-scenskim spektaklima. I sve to u našem bliskom susjedstvu. Valery Gergiev, Londonski simfonijski orkestar, Laibach (u zanimljivoj kombinaciji s Slovenskim radio orkestrom), Vlado Kreslin, baleti, mjuzikli -  samo su neki od highlightova 64. Ljubljana  Festivala.

Ljubljana Festival trajat će od  27.6. do 13.9.2016.

U svrhu promocije Festivala, Delegacija Ljubljana Festivala sastavljena od predstavnika gradske vlasti Ljubljane, slovenskih novinara i predstavnika sponzora Festivala, došli su Festivalskim vlakom Slovenskih željeznica koji svake godine organizira promocijsku vožnju kako bi se Festival što bolje predstavio u regiji pa i šire. Tako nakon Beča,Trsta, Bruxellesa, stigli su i u Zagreb nadaleko (pro)širiti (dobre) vijesti i izvrsnu kulturnu ponudu u našem susjedstvu!

foto: Denis Povijač